Kultura Kultura

Dijelovi nas u kaleidoskopu prošlosti

U galeriji Otvorenog sveučilišta u Subotici prošloga je petka otvorena izložba vizualnih radova Zvonka Sarića i Viktora Jurige pod nazivom U zrcalu.  Iako je poznatiji po svojem književnom radu, Sarić se i ranije bavio likovnim istraživanjima na tragu neoavangardištičkih praksi. Ovoga puta sačinio je seriju od dvadesetak fotografija hladnih i otuđenih prostorija i detalja u zgradi Otvorenog sveučilišta u Subotici. Ove fotografije bile su polazišna točka na koju se nadovezao grafički dizajner Viktor Juriga s intervencijama u vidu »igre zrcalima«, od čega dolazi i naziv izložbe. 
 
 
Iskra podsjećanja
Otvarajući izložbu, književnik Boško Krstić je kazao kako ovi radovi sublimiraju prošlost Otvorenog sveučilišta (nekadašnjeg Radničkog doma), ali i više od toga. »Radnički dom je uvijek bio pun ljudi, ali ne i na ovim fotografijama Zvonka Sarića. Sve je pusto, tiho, kao napušteno. Ali samo prividno. Jer ako bolje zagledamo, spazit ćemo po pustim hodnicima i ćoškovima Radničkog doma nas same, ili bar djeliće nas u igri zrcala, lucidnoj ideji Viktora Jurige, Sarićevog kompanjona u pripremi ove izložbe. Ali samo dijelove nas, djeliće, koliko se već ogledaju u nepravilnim oblicima ovog kaleidoskopa prošlosti. Drugi su naši dijelovi na drugim mjestima, na nekim drugim zrcalima. Ali i ovo što danas vidimo ili ćemo tek vidjeti, svjedoči o nama kao svjedocima zbivanja u Radničkom domu i oko njega, nama sudionicima, našim zaslugama ali i odgovornosti za sve što nam se događalo«, rekao je Krstić. 
Nisu to, dodao je, dokumenta za utvrđivanje našeg minulog rada i djela, ili možda sud o našoj ulozi u maloj gradskoj povijesti, ali su iskra podsjećanja na prošli život. »A što će ovi izlomljeni djelići nas samih izazvati u nama, to ćemo znati samo mi kada se spazimo u zrcalima. Svatko za sebe i u sebi. Ta nepredvidivost, šta će se zbiti između svakog gledatelja i svake od ovih slika, koje će emocije poteći iz nas i iskrsnuti ponovno već zaboravljeni trenuci, najuzbudljiviji su trenutak ove izložbe«, zaključio je Krstić. 
 
Davor Bašić Palković
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika