Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Spriječiti odlazak mladih

Povjerenstvo za mladež i pitanja mladih pri Hrvatskom nacionalnom vijeću je novoformirano tijelo koje ima cilj okupiti mlade srednjoškolskog uzrasta, studente i nešto stariju mlađu populaciju kako bi prepoznali i utvrdili probleme i potrebe mladih te ih pokušali riješiti. Za predsjednika Povjerenstva za mladež i pitanja mladih izabran je Mario Vrselja iz Srijemske Mitrovice, koji za sebe kaže da se djelovanjem u Demokratskom savezu Hrvata u Vojvodini proteklih godina afirmirao, a najviše ga zanima rad s mladima. Tijekom svog političkog djelovanja vršio je funkciju i predsjednika mjesnog ogranka mladeži u Srijemskoj Mitrovici, te predsjednika mladeži za Srijem, zamjenika predsjednika mladeži DSHV-a, a bio je i voditelj vanjske politike mladih. O radu Povjerenstva, ciljevima i planovima, razgovarali smo s Mariom Vrseljom.
 
 
Prepoznati potrebe mladih
 
Povjerenstvo za mladež i pitanja mladih broji sedam članova – mladih ljudi, diplomaca, aktivnih studenata, studenata master studija iz Subotice, Novog Sada, Sombora, Zemuna i Srijemske Mitrovice i okolice tih gradova. Prema riječima predsjednika Povjerenstva, trenutno se radi velika baza podataka kojom će biti obuhvaćeni svi uzrasti mladih ljudi: »Preko te baze podataka moći ćemo prepoznati potrebe svih uzrasta. Prioritet su nam studenti. Preko našeg Povjerenstva trudit ćemo se  da mladi ostanu ovdje i pronađu posao.« U svom djelovanju Povjerenstvo neće zaboraviti mlađe uzraste – i prije su mladi iz Srijemske Mitrovice u programu Upoznajmo domovinu koje se realizira u suradnji Hrvatskog nacionalnog vijeća i HKC Srijem-Hrvatski dom, svake godine obilaze gradove u Republici Srbiji. Ta praksa nastavit će se i ubuduće. 
Kao glavni problem mladih pripadnika hrvatske nacionalne zajednice Vrselja navodi njihov odlazak iz zemlje zbog nedostatka posla. Upravo će pozornost Povjerenstva za mladež mi pitanja mladih biti pomoć u pronalaženju posla: »Nemogućnost zaposlenja je osnovni problem. Imamo veliki broj mladih stručnjaka, svršenih studenata za koje bi trebali naći posao ovdje te im omogućiti da se ostvare. Smatram da ćemo uspjeti preko naše baze podataka, baze podataka naših poduzetnika i s našim odjelom gospodarstva ostvariti još bolju suradnju i u budućnosti zaposliti što veći broj mladih.« Vrselja ističe da se boljitak već osjeća jer mladi nakon osnivanja Povjerenstva osjećaju neku sigurnost jer do sada nisu imali kome se obratiti za pomoć. 
 
Suzana Darabašić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika