Kolumne Kolumne

Značajan iskorak

Za ostvarivanje i zaštitu manjinskih prava u Republici Srbiji razdoblje koje je pred nama od ključnog je značaja. To su prepoznale i nevladine organizacije koje se bave temama etniciteta (mahom iz Beograda) pa su se zaredale konferencije, okrugli stolovi i predstavljanja publikacija na etničke i interkulturalne teme. O nacionalnim manjinama i njihovim pravima govori se više nego ikad. Istina »veliki« mediji i dalje o tome vrlo šturo informiraju širu javnost. Redovito su sudionici ovih skupova i predstavnici manjina no više kao slušatelji seminara ili sudionici u raspravi na zadanu temu, a rjeđe kao inicijatori ili organizatori ovakvih skupova. Nije to sporno, na koncu pitanja ostvarivanja prava nacionalnih manjina i interetničkih odnosa su od značaja za društvo u cjelini, a ne samo za pripadnike manjina i dobro je da se različite nevladine organizacije bave ovim temama. 
S druge strane manjinske organizacije na lokalnim razinama češće se bave organiziranjem programa i manifestacija u okviru očuvanja i njegovanja identiteta, a rjeđe se bave istraživanjima, pravnim, političkim ili društvenim aspektima ostvarivanja nacionalno-manjinskih prava. Od velikog je značaja upravo njihovo djelovanje na planu kulture osobito za lokalne zajednice, no svakako su pozitivni primjeri manjinskih organizacija koje se uključuju i u šire, političke i društvene teme, pa makar kroz sudjelovanje na seminarima i educiranjem o ovim pitanjima. Ukoliko je njihovo uključivanje snažnije i šire utoliko bolje.
Pa ipak, premda je značaj nevladinog sektora velik, za nacionalne manjine je ipak od presudnog značaja njihovo institucionalno uključivanje kroz državna tijela na pripremi zakona, strategijskih dokumenata i akcijskih planova osobito kada se radi o njihovom položaju i ostvarivanju prava. Zato je uključivanje predstavnika nacionalnih manjina u Posebnu radnu skupinu za izradu Prijedloga akcijskog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina, a koji je dio  velikoga Akcijskog plana za Poglavlje 23 – pravosuđe i temeljna prava, nesumnjivo značajan iskorak. O tome čitajte u našemm tjedniku, kao i o drugim temama, kao na primjer o (ne)prisutnosti nacionalno-manjinskih tema u medijima na većinskom jeziku. 
Pa iako možda ove teme baš i nisu interesantne svima i možda neki smatraju da im ne treba niti posvećivati previše pažnje o njima će u narednim brojevima itekako biti riječi. Jer,  ako ne sada – kada, ako ne mi – tko će pisati o ostvarivanju prava hrvatske nacionalne manjine u Srbiji. Već koncem tjedna bit će održano nekoliko skupova na temu ostvarivanja nacionalno-manjinskih prava. Među ostalim održat će se javno slušanje o radu i funkcioniranju nacionalnih vijeća nacionalnih manjina u Narodnoj skupštini Republike Srbije. Za one kojima prava nacionalnih manjina nisu tema od interesa ovakvi skupovi mogu se činiti jako dosadni. No za jedan nacionalno-manjinski tjednik ova je tema itekako zanimljiva i zato – čitajte o tome u sljedećem broju.  
J. D. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika