Tema Tema

Izrada strateškog dokumenta – Akcijskog plana

Prošloga tjedna održana su u Beogradu, 7. travnja, dva važna konstitutivna sastanka, glede sprovođenja ostvarivanja i zaštite manjinskih prava u Republici Srbiji. Tako je istoga dana, prvo održan sastanak Koordinacije nacionalnih vijeća nacionalnih manjina, a zatim i prvi sastanak Posebne radne skupine za izradu Prijedloga akcijskog plana za ostvarivanje prava nacionalnih manjina. 
Tako je konstituiran novi saziv Koordinacije, nakon što su prošle godine izabrani novi sazivi nacionalnih vijeća. Članove Koordinacije čine predstavnici svih nacionalnih vijeća nacionalnih manjina, dok je za predsjedavajuću ove Koordinacije izabrana Ana Tomanova Makonova iz slovačke nacionalne zajednice, a za zamjenika Esad Džudžo iz bošnjačke zajednice.
 
 
Na sastanku Koordinacije naglašena je potreba za pokretanjem rada republičkog Savjeta za nacionalne manjine, a predloženo je i proširenje Posebne radne skupine za izradu Prijedloga akcijskog plana, od 24 predložena člana, za još dva člana predstavnika nacionalnih manjina, kao i da predsjedavajuća Koordinacije također bude član te skupine, a da predstavnici nacionalnih manjina, koji su imenovani u tu skupinu, imaju i svoje zamjenike. Ovi prijedlozi su prihvaćeni na konstitutivnom sastanku Posebne radne skupine, na kojemu je za predsjednika izabran Čedomir Backović, pomoćnik Ministra pravde i šef pregovaračke skupine za poglavlje 23. pregovora s EU, a rad je bio fokusiran na dogovoru o metodologiji i dinamici izrade Prijedloga akcijskog plana. Na ovim sastancima su bili nazočni i predsjednik Hrvatskog nacionalnog vijeća dr. Slaven Bačić i predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Darko Sarić Lukendić.
 
Zvonko Sarić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika