Kultura Kultura

Spas od zaborava

Nakon terenskog istraživanja tradicijske baštine šokačkih Hrvata održanom prošle godine u Beregu, Monoštoru i Somboru, studenti Odsjeka za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, nastavili su etnološko istraživanje boraveći od 6. do 11. travnja u mjestima – Sonta, Bač, Vajska, Bođani i Plavna. Teme ovogodišnjeg istraživanja, koje su odabrali sami studenti, bile su raznovrsne i zanimljive: tradicijska arhitektura (Dinko Violić), tradicijska prehrana (Tin Đudajek), vjerovanja (Felina Bolanča), etnomedicina (Nikolina Rafaj), vezanost za šumu i vodu (Thomas Marku), stari zanati (Damjan Kozina Živić), porodni običaji (Gorana Ražnatović), posmrtni običaji (Branimir Cvrtila), narodna nošnja (Tomislav Augustinčić) i uskrsni običaji (prof. Milana Černelić).
U sklopu istraživanja pod vodstvom prof. dr. sc. Milane Černelić, održan je i XXXVI. znanstveni kolokvij Zavoda za kulturu vojvođanskih Hrvata na temu Istraživanje tradicijske baštine. Kolokvij je u srijedu, 8. travnja održan u Sonti a u četvrtak, 9. travnja u Baču. 
 
 
 
Obilje dragocjenih podataka
 
Tijekom istraživanja u Sonti, priređenih u suorganizaciji ZKVH-a, KPZH Šokadija i Župe Sonta, devetero studenata pod mentorskim vodstvom prof. Černelić, obišlo je brojne kazivače starije dobi, čija živa sjećanja sežu i do polovice prošloga stoljeća. Uz  pomoć svojih vodiča Ruže Silađev, te Ivana i Maje Andrašić, ovaj dio istraživanja uspješno je realiziran. Tako prikupljene informacije o etnoarhitekturi, starim zanatima, običajima, vjerovanjima i još čitavom nizu segmenata iz svakodnevice, dragocjena su svjedočenja  o nekadašnjem načinu života šokačkih Hrvata na području Sonte. Po riječima prof. Černelić istraživanja bi, zbog obilja dragocjenih podataka, mogla biti nastavljena u svibnju. U Sonti je u prostorijama Šokačkog doma, u srijedu održan i znanstveni kolokvij Istraživanje tradicijske baštine. Nazočne su pozdravili domaćin, predsjednik Šokadije  Zvonko Tadijan i ravnatelj ZKVH-a Tomislav Žigmanov. Uvodničarka, prof. Černelić, govorila je o istraživanju tradicijske kulture općenito, u čijem je središtu stvarni život nekada i danas, te o čuvanju, njegovanju i oživljavanju izvornih običaja, zanata, vještina i o uključivanja mladih u projekte očuvanja tradicijske kulture. Nakon uvodnoga dijela razvila se opsežna rasprava u okviru spomenutih tema. Tijekom rasprave konstatirano je nepostojanje bilo kakvih zapisa i tradicijskom životu podunavskih šokačkih Hrvata, a nametnule su se i nove teme, koje nisu obuhvaćene ovim istraživanjem, a svakako bi trebale biti motiv za novi dolazak istraživača na ove prostore. Kolokvij je završen uz mali domjenak, koji je u biti bio prezentacija jednoga od lokalnih etno-jela, a priredili su ga članovi KPZH Šokadija.
 
Ivan Andrašić / Zvonimir Pelajić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika