Aktualno Aktualno

Problemi s ostvarivanjem kulturne autonomije

 

Predsjednik DSHV-a i vijećnik HNV-a Petar Kuntić upoznao je delegate Hrvatskog svjetskog kongresa (HSK) s položajem i problemima Hrvata u Republici Srbiji. Na konvenciji HSK-a, održanoj u Zagrebu od 10. do 12. ožujka, Kuntić je naglasio probleme koji su proistekli zbog toga što Republika Srbija ne poštuje sporazum o zaštiti Srba u Hrvatskoj i Hrvata u Srbiji, a u svezi sa zajamčenim mjestima za Hrvate u parlamentu Republike Srbije. Prema priopćenju iz DSHV-a, veliku pozornost privuklo je tzv. bunjevačko pitanje, a nazočnima je podijeljeno Otvoreno pismo, koje su prije izvjesnog vremena najvišim dužnosnicima Hrvatske i Srbije poslali dužnosnici hrvatske zajednice.

Kuntić  se, prema priopćenju, osvrnuo na čitav set problema u svezi s punijim implementiranjem prava iz tzv. »kulturne autonomije« i pozvao sve izaslanike HSK-a iz cijelog svijeta na bolju i učinkovitiju suradnju iseljenih Hrvata i Hrvata u autohtonim manjinskim skupinama. S tim u svezi  predstavnik  Australije je potvrdio  dolazak  njihovog  reprezentativnog  HKUD-a »Lado«   u srpnju u Suboticu, a izaslanici iz pojedinih europskih država ponudili su pomoć u upoznavanju europskih parlamentaraca s problemima Hrvata u Republici Srbiji.

U radu konvencije sudjelovali su dužnosnici HSK-a na svjetskoj razini, izabrani izaslanici nacionalnih kongresa, uspješni pojedinci i djelatnici iz javnog i političkog života Hrvatske i Hrvata iz svijeta. Ovogodišnjoj konvenciji nazočili su predstavnici Hrvata sljedećih država: Argentine, Australije, Austrije, Belgije, Brazila, Crne Gore, Češke, Čilea, Danske, Francuske, Italije,  Južne Afrike, Kanade, Mađarske, Makedonije, Nizozemske, Njemačke, Norveške, Novog Zelanda, Perua, Rumunjske, SAD-a, Srbije, Slovačke, Slovenije, Švedske, Švicarske, Urugvaja i Velike Britanije.

Izaslanstvo Hrvata iz Srbije predvodio je predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Darko Sarić Lukendić.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika