Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Na rješenje će se još čekati

Na kanalu Dunav-Tisa-Dunav Prigrevica – Bezdan, kod Monoštora zatvoren je most Šmaguc. Na mostu su konstatirana oštećenja zbog kojih nije siguran za dalju uporabu. Ovo je poduzeće Vojvodinašume, odnosno Šumskog gazdintstva Sombor koje posluje u sastavu tog poduzeća priopćilo prije pet godina. Za tih prošlih pet godina niša se nije promijenilo. Most je i dalje zatvoren. A tako će do daljnjeg i ostati.
 
 
Presječen put
 
 
Most je glavni ulaz u Monoštorski rit i najveći značaj ima za samo poduzeće Vojvodinašume koje s druge strane mosta imaju na tisuće hektara šume. No, most je značajan i za lokalno stanovništvo, jer ih povezuje s šumom iz koje koriste drva, Dunav na kome ribare, njivama, a ovdje su i tri vikend naselja s oko 100 vikendica. Zbog zatvorenog mosta na drugu stranu obale ne mogu ni oni koji brinu o obrani od poplava, jer je upravo s te strane nasip na Dunavu, koji je prva obrambena linija od poplava. No, sve to za ovih pet godina nije bio dovoljan razlog da se most sanira. Most, dugačak 45 metara, je 1985. godine izgradila vojska s tadašnjim Šumskim gazdinstvom Jelen. Dijelom je pokretan zbog podizanja kada prolaze plovila kanalom. Vojvodinašume su 2009. godine uložile dva milijuna dinara u rekonstrukciju mosta ne lijevoj strani obale, ali je u međuvremenu, za kratko vrijeme, propala desna strana mosta.
 
Dok se čeka popravka mosta privremeno rješenje je kompa koja prevozi traktore i kamione, ali taj način prelaska kanala i nije baš siguran, pa je tako prije nekoliko dana u kanalu završio kamion natovaren drvima. Privremeno rješenje je i ponton koji u sezoni izvlačenja drva za potrebe Vojvodinašuma postavlja vojska. No, Monoštorci neće ta privremena, već konačno rješenje ovog problema. Više puta tijekom ovih pet godina tražili su sanaciju mosta, no do sada njihove inicijative i obećanja koja su dobivali nisu dali nikakve rezultate. Odjeka nije imala ni peticija čiji je inicijator bio Klub sportskih ribolovaca Šaran kojom su prije godinu ribiči i ostali mještani Monoštora od Gradskog vijeća grada Sombora, načelnika Zapadnobačkog i Vojvodinašuma, tražili rekonstrukciju mosta preko kanala DTD u Monoštoru. 
 
Zlata Vasiljević
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika