Aktualno Aktualno

Poziv na dijalog

Stručnjaci Centra za istraživanje etniciteta su predstavili model održive integrativne politike multikulturalnosti u Srbiji * Državni tajnik Ivan Bošnjak je najavio formiranje radne grupe koja će se, u okviru Akcijskog plana za pregovaračka poglavlja 23. i 24. baviti manjinskim pitanjima
 
 
 
Na nacionalnoj konferenciji K politici integrativne multikulturalnosti održanoj u Beogradu 20. ožujka stručnjaci Centra za istraživanje etniciteta su predstavili model održive integrativne politike multikulturalnosti u Srbiji. Preduvjet njene održivosti i usvajanja je dijalog o ovim pitanjima između predstavnika države, manjinskih samouprava i organizacija civilnog društva, rečeno je na konferenciji. S druge strane, predstavnici nacionalnih vijeća su izrazili svoje negodovanje činjenicom da niti u procesu izmjene zakona o nacionalnim vijećima niti u procesu izrade nacrta akcijskog plana za pregovaračka poglavlja 23. i 24. kao niti u planiranu izradu posebnog akcijskog plana za nacionalne manjine manjine nisu uključeni. Osim toga jedan od velikih problema je i nepostojanje »adrese« na državnoj razini kojoj se nacionalne manjine mogu obratiti sa svojim problemima u ostvarivanju nacionalno-manjinskih prava.
 
 
Naime, čak se niti republički Savjet za nacionalne manjine, koji je savjetodavno tijelo, nije sastajao godinama. Državni tajnik Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Ivan Bošnjak najavio je na ovoj konferenciji formiranje radne grupe koja će se, u okviru Akcijskog plana za pregovaračka poglavlja 23. i 24. baviti manjinskim pitanjima i da će Ministarstvo raditi na unapređenju interkulturalne komunikacije u sredinama s nacionalnim manjinama. Najavio je i skoru sjednicu Savjeta za nacionalne manjine kao i da će se zakon o nacionalnim vijećima nacionalnih manjina izmjeniti najkasnije do 2018. godine (godine izbora), a da će se o izmjenama zakona ovoga puta voditi široka javna rasprava uz sudjelovanje manjinskih predstavnika. 
 
Jasminka Dulić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika