Intervju Intervju

Veza hrvatskog iseljeništva s domovinom

Dramska sekcija Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva Vladimir Nazor iz Sombora bila je i ove godine dio susreta hrvatskih pučkih teatara u Hercegovcu. Bilo je to za 15 godina njihovo šesto sudjelovanje na festivalu koji okuplja pučke teatre iz matične države, ali i iz susjednih zemalja u kojima su Hrvati manjinski narod. Ušao je ovaj kazališni susret u treće desetljeće uspješno povezujući sve ove godine domovinsku i raseljenu Hrvatsku. Njegovanje materinjeg jezika, promicanje hrvatske riječi i promicanje pučkog teatra ono je što uspješno rade u Hercegovcu. Hercegovac je postao mjesto u koje rado svraćaju kazališni amateri, a tijekom dvodnevnog festivala mogu se čuti sve nijanse hrvatskog jezika. Hercegovac je i mjesto gdje se stvaraju nova prijateljstva, pa su tako do Sombora, a preko Hercegovca, stigla pučka kazališta iz Travnika i Hvara.   
No, nisu samo Somborci sudionici festivala u Hercegovcu, već su dio ovog kazališnog susreta bili i Subotičani, Lemešani, Sonćani...
 
 
HR: U Hercegovcu su krajem veljače održani Dani hrvatskog pučkog teatra. Utemeljeni su prije 21 godinu, a Hercegovac je postao veza domovine s hrvatskim iseljeništvom. S kojom idejom je osnovana ova manifestacija i je li ta ideja i dalje vodilja i pripremi i organiziranju susreta pučkih teatara?
 
Krajem 1994. godine profesor Stjepan Banas i Hrvatska čitaonica imali su ideju o organizaciji festivala kazališnog amaterizma autohtonih hrvatskih manjinskih zajednica iz susjednih zemalja, iseljenih Hrvata i domovinske Hrvatske. Tu su značajnu ideju prihvatili u Hrvatskoj matici iseljenika pa su tako od drugog do petog veljače 1995. godine održani Prvi dani hrvatskog pučkog teatra. Bio je to, i ostao je, kulturni događaj koji svojim sadržajima doprinosi afirmaciji hrvatske kulturne samobitnosti. Već dvadeset i jednu godinu u Hercegovac dolaze naši sunarodnjaci i kroz kazališni čin i kazališnu igru vraćaju se sebi i svojim hrvatskim korijenima. No, Dani hrvatskoga pučkog teatra nisu samo to. To su dani druženja, zabave, stjecanja novih znanja i ideja na kazališnim radionicama i sklapanje neraskidivih prijateljstava. Pokrovitelji ove manifestacije su od samog početka pa sve do danas Ministarstvo kulture  Republike Hrvatske, Bjelovarsko-bilogorska županija i Općina Hercegovac. Budući da je Hrvatska čitaonica Hercegovac osnovana davne 1921. i da dugi niz godina promicala ljubav prema govorenoj i pisanoj riječi, glumi, pjesmi i plesu te je središte kulturnog života našeg zavičaja, ideju vodilju Pučkog teatra i dalje ćemo uspješno čuvati i nadam se organizirati još mnogo, mnogo festivala. 
 
Zlata Vasiljević
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika