Aktualno Aktualno

Potrebno poboljšati zakonske okvire

Predsjednice Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Anne Brasseur boravila je prošloga tjedna u službenom posjetu Republici Srbiji, u okviru kojega je održala i radne sastanke u Skupštini AP Vojvodine, gdje se osim s potpredsjednicom Anom Tomanovom Makanovom, sastala i s predstavnicima nacionalnih vijeća nacionalnih manjina – nacionalnih zajednica.
»Posjet Anne Brasseur Skupštini AP Vojvodine, interes i razgovori o položaju pokrajine i o stanju u području poštovanja ljudskih i manjinskih prava, potvrda su da nismo sami u našim naporima da se na najbolji i najbrži način uredi država i da postanemo dio Europske unije«, ocijenila je Ana Tomanova Makanova, nakon sastanka sa Braserovom, a navodi se u priopćenju 
Potpredsjednica vojvođanske Skupštine upoznala je Anne Brasseur s osnovnim karakteristikama AP Vojvodine i aktualnostima u vezi sa rješavanjem najvažnijih pitanja za funkcioniranje Pokrajine. Poslana je zajednička poruka da autonomija mora imati i svoje nadležnosti i financije, kako bi se mogla nesmetano ostvarivati. U tom smislu, ukazano je da je potrebno ubrzati donošenje zakona o nadležnostima i zakona o financiranju Pokrajine.
 
»Donijeti ta dva zakona i primijeniti ih u praksi ujedno znači i poštovati Ustav Republike Srbije i to bi samo pridonijelo boljem funkcioniranju cijele države«, ocijenila je Tomanova Makanova.
Anne Brasseur je kazala kako će Vijeće Europe pomoći Srbiji na putu k punom ostvarivanju vladavine prava i pridruživanju Europskoj uniji. »Evidentni su i napredak i približavanje standardima Vijeća Europe, posebno po pitanju ljudskih i manjinskih prava. Međutim, ima još otvorenih pitanja kao što su reforma paravosuđa, decentralizacija, transparentnost, borba protiv diskriminacije i druga bitna pitanja koja možemo zajednički rješavati i mi smo u tom smislu spremni pomoći vašoj zemlji«, rekla je Brasseur.
 
D.B.P.
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika