Kultura Kultura

Tragovi našeg življena na ovim prostorima

U nakladi Udruge novinara Cro-info iz Subotice objavljena je knjiga pod nazivom Svjetla starih fotografija. U pitanju je izbor od 66 teksta i pratećih fotografija objavljenih u tjedniku Hrvatska riječ u prije sedam godina pokrenutoj rubrici Priča o fotografiji. Ovo je druga po redu knjiga takve vrste, a prethodila joj je Priča o fotografiji objavljena 2011. od strane NIU Hrvatska riječ.
Svjetla starih fotografija podijeljena su u tri tematske cjeline. Prva od njih, Stopljeni
u vojvođanski krajolik  posvećena je osobama, Bez njih se nije moglo bavi se nekadašnjim zanimanjima i stilovima življenja; a treća cjelina Tko to da zaboravi? donosi tekstove posvećene običajima.
Autori tekstova zastupljenih u knjizi su: Ivan Andrašić, Grgo Bačlija, Branimir Miroslav Cakić, Stanka Čoban, Suzana Darabašić, Jelena Dulić, Bojan Kujundžić, Anica Manger, Zdenka Mitić, Zvonimir Pelajić, Dražen Prćić, Ruža Silađev, Lucija Tošaki, Zlata Vasiljević, Ljudevit Vujković Lamić i Slavko Žebić.
Knjigu je uredio Mirko Kopunović. »Djelo je to šesnaest autora koji su zapisali ispovijesti vlasnika fotografija iz Srijema, Banata i Bačke i sačuvali svjedočanstva o osobama koje su ostavili traga u našim mjestima na ovom našem prostoru poput Josipa Buljovčića, Petka Vojnića Purčara, Jovana Mikića Spartaka, Balinta Vujkova, Antuna Cvrkovića..., o zanimanjima koja i danas traju i onima kojih više nema, kao što su čoban, brijač, šoper, ribar, dobošar, vodar, pudar..., te običajima koje i danas nastavljamo – pokladama, prelu, korizmi, čuvarima groba, prvoj pričesti, svatovima...
 
 
Svjetla tih starih fotografija pokazuju i dokazuju tragove, bogatstvo i vrednotu našega življenja na ovim prostorima, borbu, napredak i ostvarenja … Vjerujem da će čitateljima koji će imati prigodu pregledati i pročitati ovu knjigu – album, navrijeti sjećanja i nabujati emocije te ih podsjetiti na vlastite fotografije koje čuvaju kao blago i ponukati ih da i oni pišu o njima«, zapisao je Kopunović u pogovoru knjige. 
U knjizi se može naći i Rječnik manje poznatih riječi (iz mjesnih govora bunjevačkih, šokačkih te srijemskih Hrvata) kojeg je sačinio Ivan Andrašić, a grafičko oblikovanje knjige i pripremu fotografija potpisuje Darko Vuković.
NIU Hrvatska riječ ustupila je tekstove i pružila stručnu pomoć u izradi ove knjige. Knjiga je tiskana potporom Pokrajinskog tajništva za kulturu i javno informiranje.
 
D. B. P.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika