Aktualno Aktualno

Dodatno neutemeljeno optuživanje žrtve

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata, kao organizator subotičkog predstavljanja i sunakladnik dviju kapitalnih publikacija za ovdašnje bunjevačke Hrvate – zbornika radova Bunjevci u vremenskom i prostornom kontekstu i znanstvene monografije Tradicijska baština i etnokulturni identitet podunavskih Hrvata Bunjevaca – nalazi razloga, radi obrane vlastitog dostojanstva i dostojanstva svojih suradnika, reagirati na priopćenje Mirka Bajića od 5. ožujka 2015., u kojemu se nalazi niz neutemeljenih optužbi. Tim prije, jer je riječ o višegodišnjem međunarodnome programu suradnje između znanstveno-obrazovanih institucija iz Republike Hrvatske i kulturne ustanove čiji su osnivači Hrvatsko nacionalno vijeće i Skupština AP Vojvodine.

Kao prvo, »visoki dužnosnici DSHV-a i hrvatske zajednice u Subotici« nisu nosili nikakav, kako je navedeno, »flor šahovnice«, jer se dobro zna što šahovnica jest te kada se i na koji način u javnosti ističe ili nosi. Čini se kako Mirko Bajić spada u red onih koji u svakoj »kockastoj šari« vide nacionalni simbol Republike Hrvatske, ali i hrvatske zajednice u Srbiji, ali ne u pozitivnom kontekstu. 

Kao drugo, Mirko Bajić ima pravo, kao i svaki drugi građanin, donositi prosudbe o tome što može biti »navodna diskriminacija«, no upitno je smije li kao visoki dužnosnik lokalne samouprave donositi ocjene o tome što je »druga adekvatna dvorana« te je li neki čin »vrhunski izraz licemjerja«. Napose, jer je nekoliko dana prije u istoj toj Gradskoj kući on bio domaćinom sličnoga skupa, istina grupacije kojoj on pripada, to jest one koju protežira predsjednik Republike, a kojoj nije trebala »druga adekvatna dvorana«. Ono što hrvatska zajednica u Subotici očekuje samo je jednakost u dostupnosti javnog prostora za iznošenja vlastitih stajališta, što je gradonačelnikovom odlukom o dodjeli »druge adekvatne dvorane« onemogućeno.

Opširnije u tiskanom izdanju

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika