Aktualno Aktualno

Podrška osnivanju Zavoda za kulturu Roma

»Pokrajinska vlada posvećena je očuvanju kulture i identiteta romske nacionalne zajednice, kao i svih drugih nacionalnih zajednica koje žive na teritoriju pokrajine Vojvodine. Stoga, Pokrajinska vlada podržava i inicijativu Nacionalnog vijeća romske nacionalne manjine da se u Vojvodini osnuje Zavod za kulturu Roma, koji će se brinuti o očuvanju kulture i identitete te zajednice
Sastanku su prisustvovali predsjednik Nacionalnog vijeća romske nacionalne manjine prof. Vitomir Mihajlović, potpredsjednik Nacionalnog vijeća Duško Jovanović, predsjednik Regionalnog centra Beograd Živojin Mitrović, predsjednik Odbora za standardizaciju romskog jezika Ljuan Koko, kao i pomoćnik pokrajinskog tajnika za obrazovanje Aleksandar Jovanović.
 
 
 
Predsjednik Pajtić je dodao da Pokrajinska vlada kroz set mjera nastoji pomoći romskoj zajednici da poboljša svoj položaj u društvu, prije svega ekonomski, i omogućiti da biti Rom ne bude više socijalna kategorija, već samo etnička kategorija.
»Obrazovanje je ključ rješenja koje će stvoriti romsku elitu koja može pridonijeti da cijela zajednica živi bolje i dostojanstvenije«, kazao je predsjednik Pajtić i dodao da ohrabruje činjenica da se na Novosadskom sveučilištu školuje oko 400 Roma, koji će stečenim znanjem osigurati bolji socijalni status svoje zajednice.
Predsjednik Nacionalnog vijeća romske nacionalne manjine prof. Vitomir Mihajlović zahvalio se Pokrajinskoj vladi na dosadašnjoj podršci, kako vijeću, tako i drugim romskim organizacijama i udruženjima. Kako je naveo, posebno je značajna podrška u oblasti obrazovanja i zapošljavanja Roma, koja omogućava poboljšanje ekonomskog statusa i brže integriranju Roma u naše društvo.
 
internetske stranice pokrajinske vlade
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika