Intervju Intervju

Novinarstvo mora biti kritičko, istraživačko i u interesu građana

   
Od 1. ožujka 2010. godine drugi program Radio televizije Vojvodine započeo je emitirati redoviti program na hrvatskom jeziku. U okviru televizijskog programa Radio televizije Vojvodine, šest dana u tjednu emitira se dnevnik na hrvatskom jeziku i dvije emisije tjedno kolažnog tipa. Gledanost dnevnika na hrvatskom jeziku je u posljednje vrijeme znatno povećana o čemu svjedoči činjenica da se na listi najgledanijih emisija RTV2 polovicom siječnja, Dnevnik na hrvatskom jeziku našao u prvih pet emisija s oko 17 tisuća gledatelja. Odnedavno se ponovno emitira emisija Izravno. S Jelenom Tumbas, urednicom programa na hrvatskom jeziku RTV, razgovarali smo o novinama na RTV2 koje su i doprinijele sve većoj gledanosti.
 
HR: Činjenice i podaci govore, da je gledanost programa Dnevnika na hrvatskom jeziku znatno povećana u posljednje vrijeme. Također, dobili ste pohvale da ste Vi osobno dosta toga uradili na poboljšanju kvalitete programa. Je li bilo potrebno uložiti puno rada i truda?
Prije svega bilo je potrebno vrijeme. Naime, iako sam u RTV-u stalno zaposlena više od 7 godina, trebalo mi je vremena navići se na nov način i uvjete rada u televiziji, s obzirom da sam prije radila u Radio Novom Sadu, koji je također dio pokrajinskog javnog medijskog servisa. U Radiju sam bila angažirana najprije u informativnom programu na srpskom jeziku, a od prije 3 godine na uređivanju i vođenju polusatne emisije na hrvatskom jeziku. Dakle, po prelasku na televiziju trebalo je najprije prilagoditi se specifičnostima rada na tom mediju. Naime, iako je novinarstvo u svojoj biti timski rad, u radijskom novinarstvu novinar ima više slobode i neovisnosti, dok je u televizijskom novinarstvu, ukoliko se nije obučio da to radi sam, nužno upućen na snimatelja i montažera. Samim tim je i veća odgovornost da pri izlasku na teren sve već unaprijed bude osmišljeno i organizirano, a kompliciraniji i dugotrajniji je i sam proces montiranja materijala koji se snimi na terenu. Trudim se biti urednica koja i sama ide na teren, jer smatram kako za program više uradim, time što ću gledateljima prenijeti dojmove s Hrvatskog narodnog kazališta u Novom Sadu ili s Exita, sjednice Skupštine Vojvodine, neke konferencije ili manifestacije koja se održava u Novom Sadu ili okolici, nego li da se bavim isključivo poslovima organiziranja ili ravnanja uredništvom. Šteta bi bilo da program, uz postojeće, i moram istaknuti sve kvalitetnije priloge dopisnika, koliko god mogu, ne obogatim i svojim novinarskim iskustvom koje sam stekla na radiju. A višegodišnji rad u redakciji radijskog programa na srpskom jeziku, gdje sam počela i stasavala kao novinarka, za mene je neprocjenjivo iskustvo, jer sam učila od profesionalaca.
 
Suzana Darabašić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika