Kolumne Kolumne

Nogomet i bromazepam

Nedavno održani turnir u malom nogometu hrvatskih kulturnih udruga, koji se igrao u Srijemskoj Mitrovici, je dokaz kako se članovi tih udruga mogu susretati i družiti i u sportskom duhu, osim na raznim manifestacijama koje karakterizira folklorni program. Za pozdraviti je inicijativu da se organiziraju i ovakvi sportski vidovi druženja, koji su sigurno atraktivni za mlade ljude, a odlična je ideja da se u budućnosti organizira i turnir u malom nogometu na kojem bi sudjelovalo  što više nogometnih ekipa iz vojvođanskih mjesta, gdje žive Hrvati. I ne zaboravimo, tu je uvijek i »treće poluvrijeme«, koje je rezervirano za opuštanje nakon utakmica i za prijateljsko druženje među igračima.
Ali da priču malo proširimo. Nogomet jest prije svega zabava za gledatelje i zarada plaća za profesionalne nogometaše, no, može li se što i naučiti kada se gleda vrhunski nogomet? Može! Obrni – okreni, što se kaže – lopta je okrugla, ali se može mnogo toga važnog naučiti o timskom radu. Od nužnosti jasne pozicije i zadaće igrača, ali i o fleksibilnosti promjene tih pozicija tijekom igre, te o potrebi profiliranosti strategije igre tima, pa do važnosti dodjele kapetanske trake određenom igraču koji na terenu zna i može motivirati tim. Može se nešto naučiti i pogledom na klupu za pričuvne igrače, koji tamo sjede, zbog nedovoljne kvalitete svoje igre ili zbog nedovoljnog zalaganja, ali često i zbog odmora za neku sljedeću važnu utakmicu. Može se naučiti i kako svaka utakmica iziskuje disciplinu svih igrača, ali podrazumijeva i element kreativnosti u igri. I još: svaka utakmica jest šansa za isticanje pojedinaca, ali je to nemoguće bez kvalitetne igre cijele momčadi. Gledanjem utakmica, može se naučiti nešto i o važnosti trenera tima, koji mora imati u vidu snagu, ali i sve neminovne slabosti ekipe. Zbog toga trener ima nemjerljiv značaj za timsku igru. Ako trener ne zna ukomponirati sve potrebne elemente u igru tima, od taktike, pa do uvida u »raspoloženje« igrača zbog njihovih raznih motivacija ili problema, taj tim gubi.
I naravno, ne zaboravimo da u nogometu postoje i granice »slobode izražavanja«, kako za igrače, tako i za gledatelje, jer se u slučaju prekoračenja određuju velike novčane kazne, a glede nogometa, nećemo bježati ni od šale. Znate li zašto žene ne mogu biti komentatori na utakmicama? Zato što brže pričaju, nego što igrači trče!
To jest šala, ali nije šala vijest da u Srbiji od depresije više oboljevaju žene, a procjenjuje se da u Srbiji tkz. anksiolitike, u koje spadaju bromazepam, diazepam, lorazepam, ksalol i sedabenz koristi svaka druga osoba! Ne treba puno pameti, pa reći kako je bolje igrati nogomet ili odabrati neki drugi sport za opuštanje ili samo navijati i glasno se »izvikati«, od prepuštanja depresiji. Kako nije sve sport, ovih dana se najavljuje sastanak lidera DS-a, LSV-a i SVM-a, zbog pokušaja  nadvladavanja problema koji postoje u funkcioniranju pokrajinske administracije. Nadam se da će ti lideri do sastanka pogledati neku utakmicu, kako zbog timskog rada, tako i zbog prevencije povećanog korištenja bromazepama u Vojvodini.
Z. S.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika