Aktualno Aktualno

Urediti financiranje nadležnosti APV

Pokrajinska Vlada je na sjednici koncem prošloga tjedna uputila prijedlog Skupštini Autonomne Pokrajine Vojvodine da bude predlagač Zakona o financiranju AP Vojvodine. Zajedno s tom inicijativom, pokrajinskoj Skupštini je upućen i tekst Prijedloga Zakona o financiranju AP Vojvodine. 
Rok za donošenje ovog Zakona je istekao još 31. prosinca 2008. godine, a kako se navodi u priopćenju Biroa za informiranje pokrajinske Vlade, svaka inicijativa Skupštine APV i pokrajinske Vlade, od Deklaracije o zaštiti ustavnih i zakonskih prava, Platforme o polaznim osnovama za izradu zakona o financiranju AP Vojvodine, formiranja radnih skupina za izradu, do sada nije urodila plodom. »I dalje nadležnosti AP Vojvodine imaju nestabilno financiranje. Ono je plod, prije svega, političkih dogovora i ne daje izvjesnost u planiranju«, navodi se u priopćenju.
 
 
 
Obveza odavno istekla
 
 
Na konferenciji za novinare, koja je uslijedila nakon sjednice Vlade APV, pokrajinski tajnik za financije Zoran Radoman je rekao da je Prijedlog usvojen jednoglasno, te da očekuje da će ga predsjednik Skupštine AP Vojvodine István Pásztor sa zastupničkim skupinama razmotriti i uskladiti, tako da bude prihvatljiv za sve u Skupštini Vojvodine, pa onda i za Skupštinu Republike Srbije.
Zoran Radoman je podsjetio predstavnike medija kako je rok za donošenje ovog zakona istekao 31. prosinca 2008. godine. »Možemo reći da je bivša i sadašnja vlast propustila da donese ovakav zakon. Osim ovoga, Skupština Vojvodine je u 2013. godini donijela Deklaraciju o zaštiti ustavnih i zakonskih prava Vojvodine, a krajem te godine i Platformu o polaznim osnovama za izradu Zakona o financiranju AP Vojvodine. Od strane Ministarstva financija, formirane su do sada dvije radne skupine, ali se nije daleko odmaklo. Mi smo više puta Vladu Republike Srbije pozivali na zajedničke dogovore, međutim, do sada nije postignut napredak u donošenju ovog zakona, pa je zbog toga na sjednici pokrajinske Vlade prihvaćen tekst, koji je usuglašen koalicijski, a postignuta su i pojašnjenja oko porezne uprave, koja bi se u skladu sa Zakonom, trebala formirati u AP Vojvodini«.
 
Davor Bašić Palković
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika