Aktualno Aktualno

Suradnja Skupštine Vojvodine i MUP-a rezultirala općom stabilnošću

 

Intenzivna suradnja Skupštine AP Vojvodine i MUP-a u posljednje dvije i pol godine rezultirala je očuvanim i stabilnim javnim redom i mirom, kao i stabilnim stanjem međunacionalnih i međukonfesionalnih odnosa u Vojvodini, ocijenio je predsjednik vojvođanskog parlamenta Sándor Egeresi na sjednici Pokrajinskog vijeća za sigurnost, održanoj 14. ožujka u Novom Sadu.

»Podaci su jasni: u 2010. godini prijavljen je najmanji broj međunacionalnih incidenata za posljednjih sedam godina, a ukupan broj nacionalno ili vjerski motiviranih incidenata smanjen za 26,6 posto u odnosu na 2009. godinu«, rekao je Egeresi i istaknuo efikasnost rada policijskih uprava Novi Sad i Sombor, koje su u kratkom roku otkrile počinitelje vandalskih djela u Čurugu i Somboru. Egeresi je dodao kako su zaključci s prethodnih sjednica Pokrajinskog vijeća za sigurnost
upućeni nadležnim institucijama – da se djela izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti kvalificiraju kao kazneni prijestupi – počeli su davati rezultate, jer je od ukupno 33 kaznena djela narušavanja međunacionalnih odnosa, tijekom 2010. godine, 17 okvalificirano kao djelo izazivanja nacionalne, rasne i vjerske mržnje i netrpeljivosti.
Egeresi je najavio kako će i u sljedećim mjesecima biti nastavljene zajedničke aktivnosti s MUP-om, kako bi se potaknuo što veći broj pripadnika nacionalnih zajednica da se uključi u proces školovanja za rad u policiji.

Na sjednici je ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić predstavio rad MUP-a na području AP Vojvodine u 2010. godini. On je također izrazio zadovoljstvo zbog smanjenja broja međunacionalnih incidenata u AP Vojvodini.
»Svi oblici kaznenih djela koji se odnose na nacionalnu i vjersku pripadnost su smanjeni, a u Vojvodini je lani zabilježeno osam napada i četiri tuče. Od ukupno podnesenih 110 prijava, 17 se odnosilo na širenje nacionalne, vjerske i rasne mržnje, a 12 djela je rasvijetljeno«, rekao je
Dačić. On je istaknuo kako je interes policije da osigura veću zastupljenost pripadnika nacionalnih zajednica u MUP-u Srbije, a tome bi, po njegovom mišljenju, mogao pridonijeti i zajednički rad s
pokrajinskim tijelima. Govoreći o kriminalu u Vojvodini, ministar Dačić je istaknuo kako su prošle godine otkrivene tri kriminalne skupine koje su se bavile financijskim kriminalom, deset skupina koje su prodavale narkotike, a podnesene su i 22 kaznene prijave protiv 34 osobe zbog trgovine ljudima.
»U Vojvodini je tijekom prošle godine počinjeno ukupno 30.029 kaznenih djela, što je za 207 djela manje nego 2009. Prijavljena je 16.871 osoba, a rasvijetljeno 58 posto tih slučajeva, što je za pet posto više nego prije dvije godine«, rekao je Dačić.
Na sjednici Pokrajinskog savjeta za sigurnost usvojeni su zaključci koji se odnose na daljnju kontinuiranu suradnju s MUP-om i važnost zajedničkog rada svih nadležnih na prevenciji međunacionalnih incidenata, zajedničku promociju važnosti većeg uključivanja pripadnika nacionalnih zajednica u rad policije, promociju prometne sigurnosti za mlade, poduzimanje mjera za smanjenje vršnjačkog nasilja, kao i na formiranje pokrajinskog stožera za izvanredne situacije
i druge potrebne mjere.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika