Kolumne Kolumne

»Čisti računi«

»U odnosima sa Srbijom posebno mjesto imat će status nestalih u Domovinskom ratu, kao i međusobna zaštita prava manjina«, rekla je u svome inauguralnom govoru, nakon što je svečano prisegnula na zagrebačkom Trgu sv. Marka, predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. Istaknula je da su nacionalne manjine bogatstvo Hrvatske, da će razvijati i štititi njihova prava, ali i da će promicati prava Hrvata u susjednim državama. Za Hrvate u Srbiji to je bio možda najznačajniji trenutak u govoru predsjednice, jer su do sada često bili prešućeni ili gurnuti na marginu ne samo u inauguralnim govorima, već i u bilateralnim susretima ili važnijim obraćanja najviših dužnosnika Republike Hrvatske. Netko će reći kako to ne znači ništa, te da političari govore i što ne misle i svašta obećavaju, pa onda od toga ne bude ništa.  Pa ipak može se tumačiti ova poruka i drugačije, kao najava jedne nove politike prema Hrvatima u Srbiji. I to je moguće. Jer i Hrvati u Srbiji dio su hrvatskog naroda glasovali ili ne u velikom broju na predsjedničkim izborima i ustavna je obveza Republike Hrvatske skrbiti o njima. A vjerujem da je skrb o Hrvatima ma gdje živjeli predsjednici Grabar-Kitarović i na srcu, a ne samo upisana u Ustavu, a bez toga nema niti prave politike niti pomaka. Onda je to tek mrtvo slovo na papiru.
Još jedna važna rečenica izgovorena je tijekom inauguracije u Zagrebu, a uputio ju je premijer Srbije Aleksandar Vučić srpskoj manjini u Hrvatskoj. Poručio je Srbima u Hrvatskoj da s jednakim ponosom poštuju i vole i svoju Srbiju i svoju Hrvatsku i da tako na najbolji mogući način zaštite interese svoje djece i svoje budućnosti. Ova rečenica je važna i za Hrvate u Srbiji. Premda se lojalnost hrvatske manjine u Srbiji prema državi u kojoj žive teško može dovesti u pitanje, njihova je ljubav i poštovanje prema matičnoj domovini ne jednom bila povod za izražavanje neprijateljstava ili podsmijeha. Sumnjivi su ne tako davno bili oni koji imaju domovnicu ili putovnicu, oni čija djeca studiraju u Hrvatskoj ili koji javno izražavaju ljubav i poštovanje prema matičnoj domovini. No, ne vraćajmo se u prošlost, okrenimo se budućnosti. A za budućnost je važna i premijerova rečenica da ni Srbija ne bježi od »čistih računa«, a na čemu inzistira predsjednica Hrvatske. Jer, ma koliko gledali u budućnost – bez čistih računa prošlost nas nekako uvijek vraća u nazad, pa ta »bolja budućnost« nikako da dođe. 
I na koncu, ma koliko netko sumnjao u to da će se odnos službene Hrvatske prema Hrvatima u Srbiji promijeniti na bolje i da će se to odraziti i na njihov položaj u Srbiji, ipak neki znakovi su tu. Tako je premijer Vučić već u prvim izjavama nakon inauguracije izrazio uvjerenje da se odnosi kreću u dobrom smjeru i najavio za 11. ožujka susret šefova diplomacije dviju zemalja. »Važno je i zbog našeg naroda koji živi u Hrvatskoj, ali i Hrvata u Srbiji da imamo dobru komunikaciju«, poručio je premijer Vučić. Pa onda ne budimo zagledani u prošlost, okrenimo se budućnosti i prihvatimo za početak da su izjave predsjednice i premijera iskrene. 
J. D.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika