Intervju Intervju

Vojvodina – uspješna europska regija

Smanjenju nezaposlenosti u prošloj godini koji bilježi statistika najveći doprinos dala je Vojvodina. Vojvodina je prva koja je osmislila program za zapošljavanje žena žrtava nasilja. Jedinstven je i program kupovine seoskih kuća za mlade bračne parove koji je izazvao veliko interesiranje, pa se novi natječaj najavljuje već za nekoliko mjeseci. To su samo neki od povoda za razgovor s pokrajinskim tajnikom za gospodarstvo, zapošljavanje i ravnopravnost spolova Miroslavom Vasinom.  
 
 
 
HR: Statistički podaci pokazuju da je broj nezaposlenih smanjen i da je Vojvodina regija koja je tom smanjenju doprinijela s više od 50 postotaka. Također, predstavljajući rezultate rada tajništva istakli ste posebno oblast zapošljavanja s podatkom da je zaposleno oko 3.500 ljudi u Vojvodini. U kojim oblastima i sektorima je realizirano to zapošljavanje?
 
Broj nezaposlenih lica na teritoriju AP Vojvodine, u prosincu 2014. godine u odnosu na prosinac 2013. godine, smanjen je za 15.491 osoba. Uspoređujući isti period, na teritoriju Srbije broj nezaposlenih je smanjen za 27.640 osoba. Dakle, Vojvodina je u smanjenju nezaposlenosti u Srbiji sudjelovala s 56 postotaka.
Poticaji našeg tajništva su namijenjeni isključivo privatnom sektoru, tako da su sva sredstva i uložena u taj sektor. Zapošljavanjem su obuhvaćene skoro sve djelatnosti, odnosno proizvodnja (proizvodnja obuće, odjeće, poljoprivrednih strojeva, elektroelemenata u automobilskoj industriji, pekarskoj i mlinskoj proizvodnji), trgovina i usluge (obrtničke, ugostiteljske i turističke).
 
Zlata Vasiljević
 
Opširnije u tiskanom izdanju
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika