Kolumne Kolumne

Dobri signali

Novi nacrt Zakona o udžbenicima trebao bi ući u skupštinsku proceduru krajem ovog mjeseca i njime bi se trebao jasno definirati način odobravanja tiskanja udžbenika pa tako »pitanje udžbenika« više ne bi trebalo biti pitanje, jer više ne bi smjelo ovisiti o »dobroj volji« bilo koga, rekla je predstavnica Ministarstva prosvjete, znanosti i tehnološkog razvoja Republike Srbije Jasminka Peruničić Allen na sastanku održanom u Hrvatskom nacionalnom vijeću. Predstavnica Ministarstva je kazala povodom dobro poznatog problema s udžbenicima na hrvatskom jeziku da se novim zakonom o udžbenicima jasno definira način odobravanja tiskanja udžbenika, kao i da više »nema tko da pokazuje dobru volju, može postupati po zakonu ili ne postupati po zakonu, i za to će snositi posljedice«. 
Sastanak koji je održan s ciljem analize situacije u obrazovanju na hrvatskom jeziku kao i upoznavanja s idejama i vizijama za unapređenje obrazovanja na hrvatskom jeziku organiziran je u sklopu aktivnosti Vlade Republike Srbije nakon što je usvojena Strategija razvoja obrazovanja do 2020. godine, a u cilju stvaranja posebnog Akcijskog plana za unapređenje obrazovanja pripadnika nacionalnih manjina. Dobar je to signal da se i na razini Vlade stvari pomjeraju na bolje kada su u pitanju nacionalne manjine. 
Pomjeraju se stvari na bolje i u pogledu informiranja – barem kad je u pitanju naš tjednik. Nakon skoro trinaest godina postojanja tjednik Hrvatska riječ konačno je izjednačen u pogledu dotacija koje izdvaja pokrajinska Vlada s drugim manjinskim tjednicima. Dobar je to znak ne samo u financijskom smislu već i u smislu postizanja ravnopravnosti s drugim manjinskim zajednicama. A svakako je i ohrabrenje i putokaz kako raditi na poboljšanju stanja na drugim poljima na kojima još uvijek kaskamo za drugim manjinama. Ova je odluka pokrajinske Vlade pokazala da je moguće stvari pomjerati na bolje kada se dobro argumentiraju zahtjevi koji su naravno utemeljeni na zakonima i politički su realni i opravdani i kada se uporno i složno zalažu za njih na različitim razinama oni koji to trebaju raditi. I naravno potrebna je i potpora matične države i adekvatan odgovor pokrajinskih i republičkih vlasti. Drugim riječima, moguće je napraviti pomake kada se stvari slože na pravi način i energija, koja postoji i u hrvatskoj zajednici, koristi konstruktivno i za prave i realno postavljene ciljeve. 
J. D.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika