Aktualno Aktualno

I dalje neizjednačeni s drugim manjinama

 
Hrvatsko nacionalno vijeće posjetili su Luca Bianconi, savjetnik i šef političkog odjela u Delegaciji Europske unije u Republici Srbiji i Gordana Arackić Nikolić, savjetnica za pitanje demokratizacije. Oni su se u četvrtak, 5. veljače, sastali s predsjednikom HNV-a dr. sc. Slavenom Bačićem i članovima Izvršnog odbora HNV-a, a tema sastanka bilo je pitanje položaja hrvatske nacionalne manjine i ostvarivanje prava u područjima obrazovanja i informiranja na materinskom jeziku te suradnja nacionalnog vijeća i lokalnih vlasti i zastupljenost u tijelima lokalne vlasti.
 
 
 
Moguća revizija zakonodavstva
 
 
Pred početak sastanka, koji je održan iza zatvorenih vrata, šef političkog odjela u Delegaciji Europske unije Luca Bianconi izjavio je da je upoznat s generalnom situacijom glede položaja svih manjina u Republici Srbiji, kao i da ovo nije prvi sastanak s predstavnicima HNV-a ali da želi čuti od predsjednika HNV-a kakva je trenutačna situacija, koji su napredci učinjeni i što su trenutačni problemi. On je podsjetio da države članice EU imaju veoma različita rješenja kada je u pitanju zaštita nacionalnih manjina, potpomaganje njihove kulture, itd., ali budući da je Srbija dio Europske okvirne konvencije za zaštitu nacionalnih manjina pod Vijećem Europe, stoga ima nacionalnu obvezu provoditi je, i zbog toga će Delegacija Europske unije pomoći državnu zaštitu manjina u Srbiji pod poglavljem 23 u pristupnim pregovorima. 
»Mogu ponoviti ono što je već bilo napisano u našem prethodnom izvješću – zakonodavstvo je relativno dobro, problemi nastaju kod provođenja, ali također smo svjesni da je donesena odluka u Ustavnom sudu tako da je moguće da će biti revizije zakonodavstva, i naravno više promatranja«, kazao je Luca Bianconi. 
 
S.M.
 
Opširnije u tiskanom izdanju

 

 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika