Kolumne Kolumne

Teme i dileme

Nakon više od četiri mjeseca okončana je obustava rada odvjetnika, a njihova je istrajnost i izdržljivost urodila plodom. Premda je na početku to izgledalo apsolutno nemoguće, kako je kazao predsjednik Odvjetničke komore Srbije, Dragoljub Đorđević za naš tjednik, odvjetnici su pobijedili. Naime, premda su ministar i Vlada poslali poruku da se neće mijenjati ni točka ni zarez u zakonu, uslijedile su izmjene. Skupština Srbije usvojila je izmjene Zakona o javnom bilježništvu, o prometu nepokretnosti, vanparničnom postupku, Obiteljskog zakona i Zakona o nasljeđivanju. Izmjenama je omogućeno i da javni bilježnici samo ovjeravaju ugovore koje mogu sastavljati građani i odvjetnici jedino je zahtjev za smjenu ministra pravde ostao neispunjen. Ipak, kaže Đorđević ovom dobivenom bitkom još nije ispunjen konačni cilj da se uspostavi vladavina prava i pravna sigurnost  i apsolutna zaštita ljudskih prava i prava manjina. Da bi se to dogodilo, kaže,  na tome se treba ozbiljno raditi i to prije svega treba raditi struka. 
Ovoga se tjedna očekuje i kraj štrajka prosvjetara. Prema najavama štrajk zaposlenih u prosvjeti mogao bi biti okončan ovog tjedna, ukoliko u četvrtak, 29. siječnja, bude potpisan Poseban kolektivni ugovor.  Najtragičnije u ovoj priči je da, kako navodi naša sugovornica Zorica Karanović, da Vlada nije reagirala do trenutka dok se nisu obratili Međunarodnoj konfederaciji sindikata. Iz sindikata najavljuju da se i dalje ozbiljno radi na Zakonu o osnovama sustava obrazovanja kao i Zakonu o platnim razredima čime bi se izjednačile plaće zaposlenih u javnom sektoru. Kako će se stvari odvijati dalje ostaje da se vidi.
Osim prosvjeda i štrajkova u ovom broju tjednika tema su i državljani Hrvatske koji imaju u Srbiji imovinu koja im je oduzeta tijekom nacionalizacije, a koji ne mogu povratiti svoju imovinu. U Agenciji za restituciju to obrazlažu time što između dvije države ne postoji reciprocitet i što državljani Srbije nemaju  pravo na vraćanje nacionalizirane imovine u Hrvatskoj međutim, dokumenta u koja je Hrvatska riječ imala uvid dokazuju suprotno.  
Osim ovih tema donosimo vijesti i izvješća o aktivnostima hrvatskih udruga i pojedinaca širom Vojvodine, najave kulturnih događanja, kolumne i komentare...Tu je i redovita rubrika Tu oko nas koja nam potvrđuje još jednom kako smo češće sami sebi neprijatelji, nego li su nam to drugi. Pročitajte i uvjerite se sami.
J.D.   
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika