Aktualno Aktualno

Suradnjom do potpunije primjene zakona

U okviru obilaska nacionalnih vijeća nacionalnih manjina nakon njihova konstituiranja, pomoćnica pokrajinskog ombudsmana Eva Vukašinović sa suradnicima obišla je u utorak Hrvatsko nacionalno vijeće, gdje je održala sastanak s predsjednikom Vijeća dr. sc. Slavenom Bačićem i predsjednikom Izvršnog odbora Darkom Sarićem Lukendićem. 
Teme razgovora bili su set manjinskih prava, iskustva HNV vezana za izbore za nacionalna vijeća, uloga ombudsmana u ostvarivanju manjinskih prava, kao i moguće posljedice odluke Ustavnog suda o neustavnosti pojedinih odredaba Zakona o nacionalnim vijećima. Predstavnici HNV-a iznijeli su ideje i sugestije vezane za očekivane promjene Zakona o nacionalnim vijećima koje se tiču promjena nadležnosti ili eventualnog pisanja novog zakona što će na dnevnom redu biti 2016. godine, izjavio je nakon sastanka predsjednik HNV-a dr. sc. Slaven Bačić.   
»Pokrajinski ombudsman jeste jedan od naših ključnih pravnih mehanizama kada dođe do povrede manjinskih prava. A ovakvi sastanci su vrlo korisni i stoga jer čujemo iskustva ombudsmana s nacionalnim vijećima drugih manjinskih zajednica, gdje se onda izmjenjuju iskustva te traže načini za prevladavanje problema koji se pojave«, kaže Bačić. 
 
 
Pomoćnica pokrajinskog ombudsmana Eva Vukašinović kaže kako se u ovim razgovorima žele informirati o organizaciji novoformiranih nacionalnih vijeća, njihovim planovima i projektima, problemima s kojim se susreću u svakodnevnom radu kao i o unapređenju dijelova suradnje između te institucije i nacionalnih vijeća.
Vukašinović ističe i kako je HNV je u svojim obraćanjima ombudsmanu uspio dovesti do potpunije primjene zakona.
»U najvećem broju slučajeva je riječ o kršenju prava na uporabu materinjeg jezika i pisma. To su ispisi naseljenih mjesta, ulica, trgova pojedinih institucija i ustanova. Vjerujem da je pokrajinski ombudsman u velikom broju slučajeva uspio pomoći da se u tim slučajevima poštuje zakon«, rekla je ona dodavši da nacionalna vijeća nisu koristila sve svoje ovlasti te da imaju još prostora za njihovo izvršavanje, posebice u područjima koja su usko stručna. 
OESS i Pokrajinski ombudsman skupa rade na projektu kojim se omogućuje da vidljivost žena u nacionalnim vijećima bude veća, te se razmatra mogućnost osnivanja tijela koje bi pratilo zastupljenost žena u nacionalnim vijećima.
 
D. B. P. 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika