Kultura Kultura

ZKVH na novoj adresi

Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata preselio se 27. prosinca prošle godine u nove prostorije. Sjedište ove ustanove je sada u ulici Laze Mamužića broj 22 u Subotici, odnosno u drugom dijelu kuće u kojoj je smješteno Hrvatsko nacionalno vijeće. 
Preseljenju su prethodili radovi na adaptaciji i uređenju prostora. Za uređenje i adaptaciju prostorija, koje je za potrebe trajnog rješavanja sjedišta Zavoda kupilo Hrvatsko nacionalno vijeće i to sredstvima Grada Zagreba i Vlade Republike Hrvatske u visini od ukupno 60.000 eura, Pokrajinsko tajništvo za kulturu i javno informiranje osiguralo je sredstva u visini od oko 2,5 milijuna dinara (oko 20.000 eura), a dio sredstava osiguran je iz redovitih sredstava Zavoda, tako da je za adaptaciju i uređenje ukupno potrošeno 2.945.000 dinara, kaže aministrativno-poslovna tajnica ZKVH-a Ljiljana Dulić Mészáros.
»Ove iznose posebno naglašavam budući da su se u javnosti pojavili netočni napisi o utrošku sredstava za sjedište Zavoda, u kojima se javnost obmanjuje da su za ovaj prostor utrošena znatno veća sredstva«, dodaje ona.
 
 
Adaptacija prostorija
 
 
Naša sugovornica ističe kako je prostor bio u prilično zapuštenom i derutnom stanju, te je trebalo obaviti značajne građevinske zahvate. »Obavljena je kompletna obrada zidova od skidanja tapeta, popravaka vlažnih dijelova, gletanja i saniranja popucalih stropova do završnog bojanja, obnovljena je kompletna drvenarija, kao i parket, te napravljena dodatna ulazna vrata, osposobljene su postojeće rolete na prozorima, postavljena je kompletno nova instalacija za etažno grijanje na plin, uz ugradnju novog plinskog kotla, postavljena je nova instalacija za električnu energiju, za umrežavanje računalne opreme i za telefonske veze. Također, dvije prostorije koje su prethodnom vlasniku služile za kupaonicu odnosno ostavu, potpuno su preuređene na način da je srušen zid između njih i podignut novi kako bi se dobio manji prostor za toalet i povećao prostor za čajnu kuhinju. Tu je urađena i kompletna vodovodno-kanalizacijska instalacija, kao i grijanje. Te su prostorije također do kraja opremljene odgovarajućom opremom. Na vanjskom dijelu objekta nije rađeno ništa, s obzirom na to da je u relativno dobrom stanju«, kaže Dulić Mészáros.
 
D.B.P
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika