Kolumne Kolumne

Lijepe i ružne stvari

Danas se, kad završavamo još jedan broj našeg tjednika (u srijedu, 10. prosinca), u cijelom svijetu obilježavao Dan ljudskih prava. Obilježava se od 1950. godine na dan kada je dvije godine ranije potpisana Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima i po prvi puta u povijesti čovječanstva priznato pravo svih ljudi na »život, slobodu i sigurnost... bez ikakvih razlika«. Obilježen je i u Srbiji, više »radno« nego »svečano« organiziranjem okruglog stola  »Uloga nacionalnih vijeća nacionalnih manjina u borbi protiv diskriminacije« na kojem je ukazano na još uvijek izraženu diskriminaciju prema nacionalnim manjinama u Srbiji.  
Na skupu kojeg su organizirali Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti i Kuća ljudskih prava i demokracije ocijenjeno je da je u Srbiji diskriminacija prema nacionalnim manjinama veoma raširena, a da je u njenom suzbijanju neophodna suradnja države, nevladinog sektora i samih vijeća. Povjerenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić ukazala je na zabrinjavajuće rezultate istraživanja javnog mnijenja o diskriminaciji, prema kojima se veliki postotak ispitanih izjasnio da ne žele Albance i Rome u svojoj obitelji, da ih ne žele za odgojitelja svoje djece, a da 40 posto ispitanika ne želi Hrvate za državnike, polovina ne želi Albance, a skoro 30 posto ne želi da državnici budu Romi i Bošnjaci. Ovo su podaci, rekla je, koji oslikavaju stanje u društvu. 
Naravno reći će netko, koga to zanima sada u dane blagdanskog raspoloženja i priprema za veliki i radosni blagdan Božića. Pričajmo i pišimo o lijepim stvarima, rekao bi jedan naš kolega. Pa evo onda ima i mnogo lijepih stvari vezanih uz Hrvate u Srbiji. Proslavljalo se i obilježavalo širom Vojvodine – u Somboru je obilježeno 78 godina rada Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva Vladimir Nazor, u Vrdniku je  svečano obilježen blagdan Svete Barbare, zaštitnice rudara, kao i 210. godišnjica od otvorenja rudarskog basena u tom mjestu, čak i u Banatu gdje je danas sve manje i manje Hrvata ima aktivnosti. U mjestu Radojevo održano je predavanje na temu Naseljavanje Hrvata u Srednji Banat s osvrtom na Radojevo (Klariju), a u cilju obavještavanja svih razina vlasti o lošem stanju mjesne katoličke crkve sklonoj urušavanju. Sve su to važna i lijepa događanja osobito za ta mjesta u kojima se dešavaju, ali zasigurno su najponosniji ovih dana bili bački Hrvati čiji će se božićnjaci i slike od slame moći vidjeti narednih mjesec dana u Etnografskom muzeju u Zagrebu. 
I na koncu, ali ne manje važno, ovoga tjedna započela je i službeno kampanja za predsjedničke izbore u Republici Hrvatskoj. Svi državljani Hrvatske moći će 28. prosinca birati između četiri kandidata predsjednika Republike Hrvatske u Konzularnom uredu Veleposlanstva Republike Hrvatske u Beogradu i u Generalnom konzulatu RH u Subotici. Prije izbora, (do 17. prosinca) potrebno je provjeriti upis u registar birača i provesti prethodnu i aktivnu registraciju.
J. D.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika