Kultura Kultura

Estetsko oblikovanje stvarnosti

O književnom stvaralaštvu Mirka Kopunovića može se govoriti samo afirmativno. Tako je bilo i u petak, 28. studenoga, gdje su u organizaciji literarnog odjela HKUPD-a Matoš, u dvorani Vatrogasnoga doma u Plavni predstavljene dvije njegove knjige Mrvljenje mrve neba (NIU Hrvatska riječ, Subotica, 2013.) i Pruži ruku mila (Samizdat i Hrvatsko akademsko društvo, Subotica, 2014.).
 
 
U svojoj petoj knjizi po redu, Kopunović se oprobao i u pisanju kratkih priča što je učinio veoma uspješno i zanimljivo. O objema knjigama govorili su Zvonimir Pelajić te i sam autor, a moderatorica skupa bila je Kata Pelajić, predsjednica Matoša.
»Zbirka pripovijedaka Mirka Kopunovića pripada korpusu tekstova u kojima se, bavljenjem životima i sudbinama pojedinaca, tematizira kolektivno iskustvo u smislu ’takvi smo ti mi’. Dominantna je tema ovih pripovijedaka gubitak životnog smisla, poremećaj partnerskih odnosa, gubitak kontrole nad vlastitim životom, autodestruktivno ponašanje, oživljavanje negativnih tradicionalnih odnosa, razočaranost životom koji se bliži završetku. To su, dakle, ponajviše tragične sudbine likova okruženih surovim životom u kome, htjeli ne htjeli, doživljavaju svoj životni poraz. Kopunović piše na realistični, ali moderan način s iskrenom empatijom za svoje likove. U mnogim slučajevima njegovi su likovi sami odgovorni i snose posljedice onoga za što su odgovorni, ali nije to baš u svakoj od 12 pripovijedaka ukomponiranih u 3 poglavlja«, kazao je Pelajić.
 
Z.P.
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika