Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Da se čuje ikavica

Za monoštorske Šokce može se reći da svoju šokačku, monoštorsku, ikavicu i dalje čuvaju u svakodnevnom životu i govoru. Živjet će ovaj specifičan govor i dalje, budući da stasavaju, mladi momci i cure koji vole i čuvaju svoju ikavicu. To su Monoštorci pokazali i na manifestaciji Divanim šokački KUD-a Hrvata Bodrog koja je održana u subotu, 15. studenoga, u Monoštoru.  
Čast da otvore program recitalom, pjesmom i igrom Da ti divanim  i Alaj voljim to jesensko doba dobili su mladi recitatori i dječja folklorna grupa Bodroga i Anita Đipanov. Svoje pjesme, na šokačkoj ikavici kazivali su Željko Šeremešić iz Monoštora, Marica Mikrut i Marija Šeremešić iz Sombora, Josip Dumendžić Meštar iz Bođana i Ivan Andrašić iz Sonte. Gosti večeri bili su Muška pjevačka skupina Zuce i Literarna grupa iz Gundinaca (Hrvatska). 
 
Za drugi dio večeri domaćini su pripremili prikaz običaja u vrijeme berbe grožđa Berem grožđe, i crno i bilo.  »Idejni tvorac večeri Divanimo šokački bio je predsjednik KUD-a Hrvata Bodrog Željko Šeremešić s idejom da se ta naša ikavica čuje u Monoštoru, jer mlađe generacije više ne divanu tako. Ideja je bila da svoje pjesme čitaju pjesnici iz Monoštora koji pišu na ikavici, uz manje skečeve koji su bili dio programa. Od prošle godine uveli smo novinu – da svaka večer bude posvećena jednom  pojmu. Prošle godine to je bio Dunav, koji je važan za Monoštor, koji je praktički okružen vodom. Ove godine, s obzirom na to da je jesen, da je završena berba grožđa i da ima mladog vina, odabrali smo prikaz berbe grožđa i pudarenje. Mnogi su mi pomogli u zamisli da vinograd prinesemo na scenu, a koliko smo to vjerno uradili uvjerili su se posjetitelji ove književne večeri«, kaže Anita Đipanov, potpredsjednica KUD-a Hrvata Bodrog.  »Mislim da je naša udruga ovom večeri ispunila svrhu svoga postojanja, a to je očuvanje našeg identiteta. Kroz ovu večer dali smo priliku i drugima da se predstave, da čujemo i drugačiju ikavicu i da čujemo Šokce s obje strane Dunava. Naše postojanje i naš identitet očigledno nije upitan i do nas je da ga ostvarujemo i da se trudimo da svakim danom koristimo naš šokački govor, ne čekajući samo prigode kao što je ova večer. Također, na nama je da se trudimo da ovakvih manifestacija bude što više i da gostu budu sve bolji«, kazao je na kraju programa  predsjednik Bodroga, Željko Šeremešić.
 
Zlata Vasiljević
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika