Kolumne Kolumne

Vrijeme sadašnje i ono prošlo

Mogu li se ili ne mogu vratiti devedesete, ili smo se već vratili u njih, pitanje je koje se »vrti« ovih dana na komentarima po internetskim portalima, a koji se tiču glavnih tema ovoga tjedna – privremeno puštanje vođe srpskih radikala Vojislava Šešelja iz Haaga na slobodu zbog njegova ugroženog zdravlja, »incidentni« susret srpskog i albanskog premijera u Beogradu, zatim posjet potonjeg Preševskoj dolini, a tu su još i pregovori s MMF-om...
Ako se i ne mogu vratiti devedesete sigurno je da povratak Šešelja budi sjećanja na devedesete godine, kada se iz Srijema pod pritiskom, prema procjenama, iselilo više od 30.000 Hrvata. Međutim, reakcije vodstva Hrvata u Srbiji nisu jednoznačne, za neke je povratak Šešelja uznemirujući i izaziva zabrinutost uz podsjećanje da su Šešeljevi nekadašnji stranački suborci danas na vlasti u Srbiji, dok predsjednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini smatra kako razloga za strah nema, jer se vrijeme kada je hrvatska zajednica bila u neposrednoj opasnosti – više vratiti neće. Sasvim je sigurno da se neće vratiti u pravom smislu riječi, jer to naprosto nije niti moguće, ali, čini se da nam se one neprestano vraćaju u simboličkom smislu.
Na vrijeme Borisa Tadića optimistično se gledalo kao na vrijeme pomirbe u regiji i često su se čule riječi kako prošlost treba ostaviti povjesničarima, a mi se trebamo baviti budućnošću. Ali čini se da takva politika nije urodila plodom. Ne treba puno, pa da nam se »devedesete« vraćaju kao bumerang u odnosima zemalja regije. Jedna pogrešna gesta, pogrešna rečenica izaziva i danas burne emocije, velike rasprave i polemike i ponovno isplivavaju predrasude i osude onoga Drugoga. Usprkos tome što se od toga da se prošlost ostavi povjesničarima prešlo na novu sintagmu »slažemo se da se ne slažemo« oko interpretacije prošlosti, u susretu Vučića s Ramom ova spasonosna formula nije pomogla. 
A na koncu, vratimo se na internetske portale i komentare na njima. Ako se ne želite vratiti pa ni u mislima u devedesete nemojte čitati komentare na teme ratnih sukoba u bivšoj SFRJ. Pisci tih komentara čini se nikada nisu niti izišli iz devedesetih. Ako bi sudili po tim komentarima, uz poraznu količinu neznanja i tendencioznih napisa s elementima govora mržnje, mogli bi zaključiti da pomirba i prevladavanje prošlosti nisu još niti započeli.
 
J. D.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika