Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Lišće pada, na udaju misli cura mlada

Svaki kraj ima svoje osobitosti. To se može vidjeti po ljepoti bogatstva narodnog ruha za najsvečanije prigode – svatovske prigode, ali i po skladnosti i ljepoti kićenja, kaže Ljubica Gligorević
             
 
Udruga građana Urbani Šokci iz Sombora priredilo je, u okviru manifestacije Dani hrvatske kulture 2014., izložbu starih vjenčanih fotografija Lipi k'o slika i koncert na kome je predstavljen novi nosač zvuka Pjevačke skupine iz Monoštora Kraljice Bodroga Faljen Isus Divice, a po prvi puta u Somboru je nastupio Tamburaški sastav Sokoli iz Gajića. Program je priređen prošlog petka, 7. studenoga, u Gradskom muzeju i Gradskoj kući. Izložba se u somborskom muzeju mogla pogledati do 11. studenoga.
   
 
      
    
Važan životni trenutak
 
 
Izložbom Lipi k'o slika obuhvaćen je period od početka, pa do 60-tih godina prošlog stoljeća, a predstavljene su fotografije iz Berega, Monoštora, Sonte, Plavne, Vajske i Bača te baranjskih mjesta Draž, Gajić, Duboševica i Baranjsko Petrovo selo, fotografije iz fundusa Gradskog muzeja Vinkovci i fotografije gostiju iz Mađarska – Hrvatske manjinske samouprave Santovo. Uz vjenčane fotografije izloženi su i nabožni predmeti. »Ovo je međunarodna izložba starih vjenčanih fotografija Šokaca regije, što znači da obuhvaća južnu Mađarsku, Podunavlje i istočnu Slavoniju i Baranju. Jedan od ciljeva naše udruge je promoviranje tradicije kroz običaje, svakodnevno življenje, promoviranje tradicije kroz pjesmu, ples, ali i kroz oblačenje. Prije četiri godine imali smo izložbu vjenčanih tradicijskih ruka, također ovih područja. Obzirom da se danas običaji mijenjaju u smislu da specifičnosti nestaju i da svi postajemo ujednačeni, htjeli smo ovom izložbom pokazati kako su se naše bake nekada oblačile za jedan od najsvečanijih trenutaka u svome životu«, kazale je predsjednica UG Urbani Šokci Marija Šeremešić. 
 
Zlata Vasiljević
 
Opširnije u tiskanom broju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika