Tema Tema

Dosljednost naviještanju Radosne vijesti

Proslavom dvadeset godina postojanja i redovitog izlaženja, u Velikoj vijećnici subotičke Gradske kuće, u petak 14. studenoga bit će svečano obilježen vrijedan jubilej katoličkog lista Zvonik. 
Od prvoga broja, danas već daleke 1994. godine do najnovijeg slavljeničkog, s rednim brojem 240, urednička politika se nije mijenjala ostajući vjerna dosljednom naviještanju Radosne vijesti kroz brojne tekstove i fotografije. 
 
 
 
ENTUZIJAZAM JE BIO GLAVNI POKRETAČ
 
 
Kako je to izgledalo u samim počecima, ispričao nam je mons. dr. Andrija Anišić, pokretač i prvi glavni urednik Zvonika: »Da bi se razumjela moja uloga u osnivanju Zvonika i radu tih prvih 150 brojeva moramo ići malo unatrag. U vrijeme kada sam postao svećenik 1984. godine, uključio sam se u rad hrvatske zajednice na ovim prostorima surađujući, a potom i tehnički uređujući sljedećih desetak godina vjersko-informativni list Bačko klasje i Subotičku danicu. Prestankom izlaženja Bačkog klasja, pred Božić 1993. godine, zbog već poznatih razmimoilaženja s dotadašnjim urednikom pok. vlč. Lazarom Ivanom Krmpotićem i njegovom uređivačkom politikom, nakon jednog susreta svećenika u Baču rodila se ideja o pokretanju novog katoličkog lista. Ime je Zvoniku nadjenuo pok. vlč. Marko Vukov, aludirajući na sjenu zvonika naše najstarije crkve pod kojom je i dogovoren budući rad, a početna sredstva su osigurali nazočni svećenici koji su mi i povjerili ulogu glavnog i odgovornog urednika. Isprva je bilo jako teško, prije svega financijski, jer nismo, za razliku od današnjih dana, imali mogućnosti dobiti od bilo koga sredstva za nesmetano izlaženje novine. 
 
Dražen Prćić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika