Kultura Kultura

Dokaz i trag našeg postojanja

Na 59. Međunarodnom sajmu knjiga u Beogradu, koji je održan od 26. listopada do 2. studenoga, prezentirane su i knjige ovdašnjih Hrvata, uz zasebno tematsko predstavljanje recentne nakladničke produkcije NIU Hrvatska riječ iz Subotice. Književnost vojvođanskih Hrvata predstavljena je na najvećoj književnoj manifestaciji u zemlji, ali i regiji, uz potporu Pokrajinskog tajništva za kulturu i javno informiranje.
Predstavljanje novih književnih naslova iz naklade NIU Hrvatska riječ održano je u četvrtak 30. listopada u sajamskoj dvorani Slobodan Selenić. U središtu promocije bile su četiri knjige poezije – (intimna) Kronika srca Željke Zelić, Boca bez poruke Ante Vukova, Životopis jedne sjene Vojislava Sekelja i Rumeni sutoni Marka Kljajića te jedna knjiga proze – zbirka kratkih priča Mrvljenje mrve neba Mirka Kopunovića.
 
 
Suvremeni senzibilitet
 
Zvonko Sarić, v. d. urednika nakladničke djelatnosti NIU Hrvatska riječ, ustvrdio je kako ove knjige karakterizira suvremeni, moderan senzibilitet, nudeći nam »otkrivanja novih svjetova duhovnosti, stanja duha autora iskazanih u susretima riječi« i zrcaleći vremena u kojima živimo.
»Prije svega, to je jedna od potvrda da hrvatska manjinska kultura i književnost postoje u Srbiji, manjinska kultura i književnost koja se naravno nalazi i u sklopu naše jedinstvene, matične, nacionalne hrvatske kulture, ali i kao opstojan segment u cjelini kulture i književnosti domicilne države. Ovdašnja književna produkcija nas Hrvata jest jedan od legitimnih dokaza i tragova našeg postojanja«, kazao je Sarić. 
 
D.B.P.
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika