Kolumne Kolumne

Izbori i oko njih

Završeni su izbori za nacionalna vijeća nacionalnih manjina. Ocjene različitih medija je da su izbori protekli u redu (osim dva incidenta u Tutinu), da je izlaznost bila relativno niska 30 do 40 posto ovisno o nacionalnoj zajednici i da su najviše uspjeha na izborima imale nacionalno-manjinske stranke. Po tome se ne razlikuje niti hrvatska nacionalna zajednica. U ovim izborima je oko 8 000 Hrvata sudjelovalo na posredan način, tako što je dalo svoj potpis elektorima – što bi bilo oko 35 posto da se išlo na neposredne izbore odnosno da se upisalo potrebnih oko 23 000 u poseban birački popis. Prema najavama oba nositelja lista upis u poseban birački popis se nastavlja kako bi sljedeći izbori bili neposredni. No, ovi su izbori bili elektorski i svatko tko je želio mogao je dati svoj glas elektoru za kojeg je smatrao da će odabrati onu listu za koju je dotični elektor i sakupljao potpise. Međutim zakon predviđa da se na samoj skupštini definiraju liste, mada su one već naravno bile poznate, i nositelji lista iznose svoj izborni program pred elektore jer oni su ti koji zaokružuju broj na listiću i ubacuju ga u glasačku kutiju. Čuli smo na elektorskoj skupštini jedan programski govor – nositelj prve liste i dosadašnji predsjednik HNV-a Slaven Bačić iznio je program u osam točaka i jedan, kako ga je nazvao nositelj druge liste Tomislav Stantić, »oporbeni« govor koji  je malo govorio o tome kako bi ova lista vodila HNV, a više o svojim suparnicima i o želji da se minimizira utjecaj nacionalno-manjinske stranke u vijeću. Povijest se ponavlja, rekli bi. Ideja o forumu hrvatskih udruga kontra DSHV-a nije nova, bilo je toga na svim dosadašnjim izborima i od kada postoji ova hrvatska nacionalno-manjinska stranka. To je duga i ozbiljna priča. No, vratimo se izbornom danu.  
Dajući svoj potpis birači su se dakle opredjeljivali za jednu od lista ili vjerojatnije za ljude koji vode tu listu, ali kako to već biva u predizborno vrijeme, i elektori su samo ljudi pa se vodila bitka za elektore. Bilo je, priča se, pokušaja privlačenja elektora na svoju stranu što pritiscima, što raznoraznim obećanjima, pa i prijetnjama... Sve to vidimo i u drugim skupštinama, dakle – ništa iznenađujuće. Pa je tako bilo i »preletača«, zatim jedan je elektor pogrešno upisao svoj izbor pa je listić bio nevažeći i jedan elektor koji je upisao nulu – čime je ne samo svoj glas već i glasove 60 svojih potpisnika to jest birača »bacio« i obezvrijedio. Budući su izbori bili tajni, glasačkim listićima, tko je to uradio i zašto ostaje, bar za sada, nepoznanica. Možda će se javiti da nam obrazloži svoju odluku, kao što je to učinila jedna članica DSHV-a koja je prešla u drugi »tabor« noseći sa sobom svojih 60 potpisa. O tome čitajte više u sljedećem broju našeg tjednika. 
U ovom broju donosimo u cjielosti predizborne govore dvaju nositelja listi i izborne rezultate. Dolazi vrijeme konstituiranja vijeća, pa u tjedniku donosimo i kandidate za vijećnika dvaju lista te je tako i budući sastav vijeća sada poznat. Očekuje se konstituiranje i izbor tijela vijeća, pa, bar nama novinarima, neće biti dosadno.
J. D.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika