Aktualno Aktualno

Dobra volja i odlučnost da se otvorena pitanja rješavaju

Nakon tri godine stanke u Zagrebu i ličkom mjestu Vrhovine, 22. i 23. listopada je održana sjednica Međuvladinog odbora o zaštiti prava manjina između Republike Hrvatske i Republike Srbije (MMO).  MMO je osnovan s ciljem praćenja provedbe Sporazuma o zaštiti manjina koji su dvije zemlje potpisale prije deset godina. 
Sjednica je održana pod supredsjedanjem Darie Krstičević, predstojnice Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske i Zorana Mašića, državnog tajnika u Ministarstvu prosvjete, znanosti i tehnološkog razvitka Republike Srbije. Tijekom prvog dana zasjedanja Mašić je izrazio zadovoljstvo nastavkom razgovora o unapređenju međunacionalnih odnosa i poručio da je Republika Srbija pokazala riješenost da svim manjinskim zajednicama, posebice hrvatskoj manjini u Srbiji, osigura sva zakonska i ustavna prava.
U radu sjednice su sudjelovali i članovi MMO-a, predstavnici hrvatske nacionalne manjine u Srbiji Slaven Bačić, Petar Kuntić i Tomislav Žigmanov.
 
 
 
Spremnost za rješavanje otvorenih pitanja
 
 
Tijekom sjednice članovi MMO-a analizirali su provedbu usvojenih preporuka s prethodnih zasjedanja,  aktualizirali su pitanja od vitalnog nacionalnog interesa za obje manjine te donijeli i neke nove preporuke. Izaslanstva obiju država izrazila su zadovoljstvo postignutim te su kao glavno obilježje Šeste sjednice istaknuli konstruktivno i pozitivno ozračje u kojem se odvijala. Naglašeno je da s obje strane postoji dobra volja i odlučnost da se otvorena pitanja rješavaju. Zaključeno je da je iznimno važno osnivanje katedri na hrvatskom i srpskom jeziku na kojima će se školovati budući nastavnici koji će nastavu izvoditi na hrvatskom jeziku u Republici Srbiji i srpskom jeziku u Republici Hrvatskoj.
Temeljna je poruka pripadnika hrvatske i srpske manjine, navodi se u priopćenju sa sjednice, da je ova dvodnevna sjednica protekla u konstruktivnom i pozitivnom ozračju. S obje strane postoji dobra volja i namjera da se otvorena pitanja rješavaju. Stoga je vrlo važno da se sjednica održala nakon tri godine zastoja u radu.
 
J.D.
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika