Tema Tema

Uvjerljiva pobjeda hrvatske liste dr. Slaven Bačić

Na elektorskoj skupštini održanoj 26. listopada u Beogradu Hrvatska lista dr. Slaven Bačić osvojila je 21 vijećničko mjesto u novom sazivu Hrvatskog nacionalnog vijeća, a Zajednička lista hrvatskih udruga dr. Tomislav Stantić osvojila je 8 mjesta. Uvjerljivom pobjedom, lista koju podržava Demokratski savez Hrvata u Vojvodini i hrvatske udruge osvojila je dvotrećinsku većinu i tako osigurala nastavak politike koju je dosadašnje čelništvo HNV-a provodilo od 2010. godine. 
»Očekujem da ćemo ono što smo započeli prije četiri godine nastaviti i drago mi je da su elektori prepoznali kvalitetan rad i da je velika većina elektora odlučila podržati program koji smo predstavili«, rekao je nositelj liste i predsjednik HNV-a u prethodnom mandatu dr. sc. Slaven Bačić nakon izbora i poručio kako će uz pomoć Republike Hrvatske u predstojećem procesu pristupanja Srbije Europskoj uniji nastojati ostvariti sva ona prava koja su zagarantirana kako unutarnjim propisima tako i bilateralnim sporazumom o zaštiti manjina odnosno međunarodnim multilateralnim ugovorima. 
 
 
Dvotrećinska većina
 
Izborima održanim u Narodnoj skupštini Republike Srbije pristupilo je svih 132 potvrđenih elektora, a skupština je umjesto u 12 započela u 12 i 30 zbog identifikacije elektora koja je potrajala pola sata. Nositelji lista su imali mogućnost u deset minuta predstaviti svoje programe nakon čega je uslijedilo glasovanje na kojima je lista dr. Slavena Bačića osvojila 93 glasa, lista dr. Tomislava Stantića 37 glasa dok su 2 listića bila nevažeća. 
Nositelji lista su imali mogućnost iznijeti svoj program u deset minuta što je dr. Bačić iskoristio za iznošenje programa o tome što će raditi u sljedećem mandatu u osam točaka, a dr. Stantić se osvrnuo na vlastiti kratki angažman u hrvatskoj zajednici te na dosadašnji rad HNV-a i iznio svoja kritička gledišta o položaju hrvatske zajednice u Srbiji. Programske govore nositelja lista donosimo u cijelosti u ovome broju tjednika. 
 
J.D.
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika