Kolumne Kolumne

Izbori

U nedjelju 26. listopada, održat će se izbori za nacionalna vijeća nacionalnih manjina u Srbiji. Kao što je već poznato, sedamnaest manjina će svoja nacionalna vijeća birati na neposrednim izborima, dok će hrvatska, kao i crnogorska i makedonska manjina, članove nacionalnog vijeća birati na elektorskim izborima. Elektorski izbori za ove tri manjine bit će održani u Beogradu, a hrvatska manjina će svoje nacionalno vijeće birati u Narodnoj skupštini Republike Srbije.

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave tek je 20. listopada objavilo spisak elektora za sudjelovanje na elektorskim skupštininama nacionalni manjina čija je elektorska prijava potvrđena, a istog dana Republička izborna komisija objavila je Uputstvo za provođenje elektorske skupštine. Listu elektora hrvatske nacionalne manjine objavljujemo u našem tjedniku, uzgred budi rečeno u samom spisku bio je povelik broj grešaka.

U uputstvu se precizira da izbore provodi odbor od tri člana koje imenuje Republička izborna komisija iz reda poznavatelja izbornih postupaka. Da bi se na elektorskoj skupštini održali izbori za članove nacionalnih vijeća potrebno je da na elektorsku skupštinu dođe najmanje polovina potvrđenih elektora, a ne manje od najmanjeg potrebnog broja koji je za hrvatsku nacionalnu manjinu 60 elektora. Listu kandidata za članove nacionalnog vijeća manjine može predložiti najmanje jedna četvrtina prisutnih elektora, a na listi kandidata se mora nalaziti najmanje jedna trećina kandidata od broja članova nacionalnog vijeća koji se bira, a najviše onoliko koliko se bira – u slučaju hrvatske nacionalne manjine to je 29 članova. Na listi kandidata među tri kandidata po redoslijedu na listi mora biti najmanje jedan kandidat pripadnik onog spola koji je manje zastupljen na listi, a kandidat na listi može biti elektor ili birač upisan u poseban birački popis nacionalne manjine čije se nacionalno vijeće bira.

Koliko je poznato na izborima za hrvatsko nacionalno vijeća najvjerojatnije će se kandidirati dvije liste – jedna s nositeljem Slavenom Bačićem, a druga s nositeljem Tomislavom Stantićem. Teorijski su moguće i druge opcije – da bude više, ali i manje od dvije liste. Elektorska skupština bira članove nacionalnog vijeća primjenom proporcionalnog sustava, glasovanjem za liste kandidata koje se obavlja tajno na glasačkim listićima.

U svakom slučaju pripadnici hrvatske nacionalne manjine u nedjelju neće izlaziti na neposredne izbore, svi oni koji su to željeli birali su posredno dajući potpis za elektore, koji je svaki morao prikupiti po 60 potpisa. Dobra je vijest da se tijekom prikupljanja potpisa jedan značajan broj Hrvata upisao u poseban birački popis, proces upisa se nastavlja, pa će se možda sljedeći izbori za HNV održati na neposrednim izborima. S druge strane i elektorski izbori imaju demokratski karakter, uostalom tako se bira i američki predsjednik.

I na koncu, ono što će biti interesantno pratiti kad su u pitanju neposredni izbori je izlaznost na izbore. Imajući u vidu incidente usmjerene protiv pojedinih manjina koji su se događali proteklih dana atmosfera koja je stvorena nije baš poticajna i svečana – kakva bi trebala biti kada se događaju izbori.

J. D.

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika