Aktualno Aktualno

Neophodno otkriti pozadinu događaja nasilja

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina ocjenjuje da je nedavna eskalacija nasilja u Vojvodini nad imovinom građana albanske nacionalnosti direktna posljedica neodgovornih, zapaljivih i nacionalističkih izjava beogradskih političara poslije incidenata na utakmici Srbija-Albanija.
»Umjesto da predstavnici vlasti djeluju umirujuće na jedno duboko traumatizirano, nasilju sklono društvo, s teškim ratnim naslijeđem, oni su svojim izjavama potpaljivali vatru i praktično motivirali nasilnike da nasrnu na pekare u vojvođanskim gradovima, kojima su vlasnici pripadnici albanske nacionalne zajednice«, ističe se u priopćenju.
Građanska Vojvodina zahtijeva od predstavnika vlasti da pod hitno umire huškačku retoriku, a od nadležnih tijela da promptno otkriju počinitelje ovih zlodjela i privedu ih pravdi.
 
 
»Također, neophodno je otkriti pozadinu ovih događaja i eventualni komandni mehanizam. Ova eskalacija nasilja, ukoliko se ne zaustavi i ukoliko se ne kazne počinitelji, može imati veoma teške posljedice i po ukupne međunacionalne odnose u Vojvodini, a posljedično i na sigurnost svih njenih građana«, upozorava Građanska Vojvodina.
Građansku Vojvodinu čine nevladine organizacije Centar za regionalizam iz Novog Sada, Građanska akcija iz Pančeva, Nezavisno društvo novinara Vojvodine, Zelena mreža Vojvodine, Centar za razvoj civilnog društva iz Zrenjanina, Građanski fond Panonija iz Novog Sada, Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji, Centar za interkulturnu komunikaciju iz Novog Sada i Vojvođanski građanski centar.
 
 
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika