Intervju Intervju

Revitalizacija tradicionalnog ornamenta kao likovne vrijednosti

Akademski slikar-grafičar i docent na Učiteljskom fakultetu u Osijeku Goran Kujundžić nedavno je doktorirao na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti. Kujundžić je rođen 1976. godine u Subotici, gdje je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je grafiku 2003. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, u klasi profesora Miroslava Šuteja. Tijekom studija je u sklopu studentske razmjene boravio u Budimpešti, te je osvojio prvu nagradu u okviru Pasionske baštine na temu Moj doživljaj muke. Nagrađen je za izniman rad i uspjeh tijekom studija. U razdoblju od 2007. do 2014. izlaže na skupnim izložbama u Osijeku, Subotici, Banjoj Luci, Pečuhu, Vinkovcima i dr. U istom je razdoblju imao samostalne izložbe u Pečuhu, Vinkovcima, Križevcima, Zagrebu, Osijeku, Belom Manastiru i Vukovaru. Živi u Dardi.
Osim o doktorskom radu, s Kujudžićem smo razgovarali i o njegovu umjetničkom stvaralaštvu, te pedagoškoj karijeri.
 
 
 
HR: Naziv vašeg doktorskog rada glasi Vizualizacija principa permutacije proučena na ornamentalnim uzorcima iz zbirke tradicijskog uporabnog tekstila Muzeja Slavonije. Kažite nam nešto više o ovom radu, do čega vas je dovelo ovo istraživaje i kako bi ono moglo utjecati na vaše daljnje umjetničko stvaralaštvo?
Sam naziv rada poprilično točno određuje što sam istraživao, no pokušat ću dati općenitiji odgovor. Odabir teme proizilazi iz mog praktičnog rada koji je prethodio pisanju doktorske disertacije. Osnovni interes se bazira na ornamentu i dekorativnosti, tj. na propitivanju oblikovnih načela ornameta. U doktorskom se radu dublje propituje jedno od mogućih načela oblikovanja dekorativnih formi, a to je postupak permutacije. Unatoč tome što dekorativnost od početka 20. stoljeća u sebi sadržava pejorativno značenje u odnosu na vrednovanje visoke umjetnosti, nastojao sam ponuditi jedan oblik revitalizacije tradicionalnog ornamenta kao likovne vrijednosti. Smatram da sam kroz rad dao nekoliko potencijalnih mogućnosti i razloga za ponovna promišljanja o funkciji i značaju dekorativnih elemenata.
Istraživanje ovakvog obima, daje potpuni uvid u određeneo područje interesa. Meni osobno je omogućilo da stvorim čvrsto praktično i teorijsko stajalište za daljnji rad. Zapravo sam dobio potvrdu nekih ranijih pretpostavki o značenju i potencijalu ornamenta.
 
Davor Bašić Palković
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika