Kolumne Kolumne

Obrana profesije

Odvjetnici u Srbiji već treći tjedan prosvjeduju tražeći izmjene odredbi vezane za javne bilježnike, zatim da im se paušalna osnovica za plaćanje poreza vrati na prethodnu razinu i oporezivanje bude razmjerno ostvarenim prihodima svakog odvjetnika, traže i smjenu ministra pravde Nikole Selakovića, a na Konferenciji u Novom Sadu  zatražili su i da se iz procedure povuče novi Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći. 
Danas, pak se u Beogradu održava međunarodni Kongres odvjetnika na temu neovisnosti i ustavnog položaja odvjetničke profesije gdje će se ponovno iznijeti svi njihovi zahtjevi. Predsjednik Advokatske komore Srbije Dragoljub Đorđević kaže kako odvjetnici nastavljaju s prosvjedom jer do sada u pregovorima s Vladom nije bilo nikakvog pomaka i zbog krajnje nekorektnog odnosa prema njihovoj profesiji. Đorđević kaže i kako ne može reći kada će se pregovori nastaviti i kada će se stvari dovesti u red jer su iz Ministarstva pravde dobili poruku kako »nema rasprave o posljedicama seta zakona o javnom bilježništvu«. Puno toga ovisi i od odluke Ustavnog suda o ocjeni ustavnosti Zakona o javnom bilježništvu, prometu nepokretnosti, vanparničnom postupku, izvršenju i osiguranju i o pravobraniteljstvu što su podnijeli odvjetnici, ali i od ocjene ustavnosti Uputstva Komore o prosvjedu koji je zatražila Vlada Srbije. Zbog obustave rada odvjetnici ne idu na suđenja, istrage, saslušanja, niti obavljaju druge pravne poslove, osim onih koji su vezani za rokove kao što je pisanje žalbi, ili izvanrednih pravnih lijekova. 
Za promatrače sa strane odvjetnici su profesija od koje se najmanje očekuje da obustavi rad i prosvjeduje već tri tjedna. Prva asocijacija na ovu profesiju je visok status i ugled, a uz to i dobri prihodi. Međutim, kako se navodi u pojedinim medijima, situacija apsolutno nije takva za većinu odvjetnika – pogotovu za one mlađe koji tek ulaze u ovu profesiju. Za njih, navodi se, postaje nemoguća misija zaraditi toliko koliko je potrebno za preživljavanje i plaćanje poreza. Odvjetnici tvrde kako ovaj prosvjed nije samo u  interesu njihove profesije već je riječ o borbi za prava i budućnost građana i s ciljem da se »uspostavi ustavno-pravni poredak koji je narušila vlast donošenjem loših zakona«. Zdravorazumski gledano niti jednom odvjetniku ne ide u prilog da ne radi (i ne zarađuje) skoro mjesec dana. Jesu li iskreni kada govore da njihov prosvjed nije motiviran isključivo njihovim privatnim (novčanim) interesima već i općim, javnim interesom svakom ostaje sam da zaključi. Osobno vjerujem da jesu.
J. D.
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika