Kolumne Kolumne

Tjedni mozaik

Protekli tjedni bili su obilježeni polemikama bunjevačko-hrvatskim i samo-bunjevačkim u koju se na jedan prilično neshvatljiv način uključio i subotički gradonačelnik. Zabranom korištenja Plave vijećnice za održavanje jednog znanstveno-stručnog skupa gradonačelnik Maglai se stavio otvoreno na jednu stranu u jednom nacionalno-političkom sporu koji traje već predugo i opterećuje obadvije strane uključene u njega. A prvi čovjek grada nikada se ne bi se smio opredjeljivati za jedne, a protiv drugih u jednom višenacionalnom gradu pa makar ga na to navodili dnevno-politički razlozi i interesi i trenutačni odnos snaga u gradu. 
Prvo i najvažnije zato što ne bi smio imati različite kriterije po kojima jednima odobrava, a drugima ne korištenje gradskih prostora. A između ostalog i zato jer, možda to gradonačelnik ne zna, u ovim političko-nacionalnim maglama na sjeveru Bačke, strane nikada nisu jednom za svagda određene. Bilo je tijekom proteklih desetljeća (ovisno o kurentnosti i unosnosti određenog opredjeljenja) Hrvata koji su  postali Bunjevci, a i obrnuto tako da se »prebrojavanjem krvnih zrnaca«, kada su u pitanju bunjevački Hrvati, a uostalom i sve druge nacije, nikada ne može odrediti tko kojoj naciji pripada. Naime, postoje neki objektivni kriteriji po kojima se može određivati tko kojoj naciji pripada no ti kriteriji ni u kom slučaju nisu krvna zrnca već kulturne odrednice, a ono što određuje nacionalnu pripadnost jest subjektivni osjećaj pripadnosti određenoj naciji. I osim toga svatko zna da je danas pravo svakog da se nacionalno i polički opredjeljuje kako želi zagarantirano tako da nikome niti ne pada na pamet prebrojavati krvna zrnca. Osim, izgleda, gradonačelniku. 
Osim identitetskih i političkih sporova protekli su tjedni bili obilježeni i sakupljanjem potpisa za elektore na izborima za novi saziv hrvatskog nacionalnog vijeća. Elektorske prijave su trenutačno na potvrđivanju u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave i još uvijek ne postoji službena potvrda koliko koja lista je sakupila potpisa. Međutim prema neslužbenim podacima HNV će i u novom mandatu voditi ista opcija koja ga je vodila i u prethodnom sazivu. 
J. D.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika