Aktualno Aktualno

Elektorske prijave na potvrđivanju

Prema neslužbenih podacima Hrvatska lista dr. Slaven Bačić prikupila je oko devedeset elektora, a Zajednička lista hrvatskih udruga oko četrdeset elektora
 
Izbori za novi saziv Hrvatskog nacionalnog vijeća održat će se 26. listopada elektorskim putem, jer je na Posebnom biračkom popisu nedostajalo još oko osam tisuća potpisa pripadnika naše manjine za provođenje neposrednih izbora. U kojoj se mjeri ovaj broj potpisa na Posebnom biračkom popisu povećao, saznat ćemo ubrzo, nakon službene objave, jer se tijekom izborne kampanje za potpise elektora dvije liste – Hrvatske liste dr. Slaven Bačić i Zajedničke liste hrvatskih udruga, određeni broj ovdašnih Hrvata upisivao i u Poseban birački popis. Podsjetimo, kampanja upisa pripadnika hrvatske zajednice u Poseban birački popis provedena je prije 4 godine, kada je upisano oko 16 tisuća Hrvata, a za održavanje izravnih izbora potrebno je oko 24 tisuće upisanih. 
 
 
Prikupljanje potrebnih 60 ovjerenih potpisa za konkretne elektore spomenutih lista koje sudjeluju na sadašnjim izborima za novi saziv vijećnika HNV-a je završeno prošloga tjedna prema zakonskom roku. Elektorske prijave su podnijete na potvrđivanje Ministarstvu za državnu i lokalnu samoupravu i kako saznajemo iz neslužbenih izvora, jer do zaključenja ovoga broja našeg tjednika službeni podatci o broju potvrđenih elektora iz nadležnog ministarstva još nisu objavljeni, Hrvatska lista dr. Slaven Bačić je prikupila oko devedeset elektora, a Zajednička lista hrvatskih udruga oko četredest elektora.
Na predstojećoj elektorskoj skupštini bit će izabrano 29 novih vijećnika, nakon čega će svi izabrani vijećnici na konstitutivnoj sjednici birati predsjednika HNV-a, kao i potpredsjednike Vijeća na temelju teritorijalne zastupljenosti – iz Srijema, Podunavlja, Sombora i Subotice. Uslijedit će i izbor predsjednika Izvršnog odbora vijeća i članova IO, te izbor tajnika HNV-a. 
Novi saziv HNV-a očekuje rad na rješavanju brojnih pitanja vezanih za boljitak ovdašnje hrvatske manjinske zajednice, počev od pitanja osiguranja udžbenika na hrvatskom jeziku za više i niže razrede, a na što se Srbija obvezala međudržavnim sporazumom ali nije ispunila, preko izjednačavanja hrvatske manjine u području informiranja s drugim manjinama, pa do garantiranih mjesta za Hrvate u republičkoj, pokrajinskoj i lokalnim skupštinama, što je ključni politički zahtjev hrvatske manjine prema službenom Beogradu.
Podsjetimo se još i da je Hrvatsko nacionalno vijeće, izabrano radi ostvarivanja prava na manjinsku samoupravu, a osnovano na temelju Zakona o zaštiti prava i sloboda nacionalnih manjina iz 2002. godine, do sada birano na posrednim izborima.
Elektorska skupština za izbor članova prvog saziva HNV-a održana je 15. prosinca 2002. godine, u Subotici, kada je na sjednici bilo nazočno 198 elektora. Tada je izabrano 35 vijećnika, a prva konstitutivna sjednica HNV-a održana je 25. siječnja, također u Subotici. Na toj sjednici usvojen je Statut Vijeća, a za prvog predsjednika HNV-a izabran je Josip Ivanović. 
Izbori za drugi saziv HNV-a, također su održani putem elektora. Na elektorskoj skupštini 6. lipnja 2010., u Subotici, 132 elektora izabralo je novih 29 vijećnika, a konstituirajuća sjednica održana je 26. lipnja, također u Subotici, kada je za predsjednika vijeća izabran Slaven Bačić.  
 
Z. Sarić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika