Kolumne Kolumne

Nadamo se!

Ovoga je tjedna završena prva faza elektorskih izbora za nacionalna vijeća nacionalnih manjina. Faza u kojoj se borba vodila za svaki potpis - to jest glas - za elektore na listama koje sudjeluju na izborima. Svatko tko je upisan u poseban birački popis mogao se kandidirati za elektora ili dati svoj glas nekom od njih. Ova prva faza izbora završena je za Hrvate, Crnogorce, Makedonce i Poljake, koji biraju svoja nacionalna vijeća elektorskim putem. 
Za većinu, pak, nacionalnih manjina u Srbiji, koje svoja nacionalna vijeća biraju neposrednim putem (albanska, aškalijska, bošnjačka, bugarska, bunjevačka, vlaška, grčka, egipatska, mađarska, njemačka, romska, rumunjska, rusinska, slovačka, slovenačka, ukrajinska i češka manjina) još oko dva tjedna traje predaja izbornih lista. Do sada je Republičko izborno povjerenstvo proglasilo šest bunjevačkih, četiri slovačke, po dvije grčke, romske i mađarske, po tri rumunjske i rusinske i po jednu aškalijsku, vlašku, njemačku, češku i ukrajinsku. 
Republičko izborno povjerenstvo nadležno je za provođenje izbora na oba načina izbora – i neposrednih i elektorskih. Kada su u pitanju elektorski izbori, kandidati za elektore podnose Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave elektorsku prijavu na potvrđivanje i nakon što je potvrđen dovoljan broj elektora, Ministarstvo dostavlja listu elektora Republičkom izbornom povjerenstvu, koje imenuje odbor od tri člana koji provodi izbore na elektorskoj skupštini. Za sada nam još nije poznato koliko je koja lista prikupila potpisa - elektora, kako saznajemo, službenu potvrdu broja elektora koji su ispunili zakonske uvjete nositelji lista će imati do ponedjeljka, tako da o odnosu snaga među listama i njihovim »koalicijskim potencijalima« izvještavamo u sljedećem broju. Isto tako i o njihovim namjerama, a možda konačno i o potencijalnim budućim članovima nacionalnog vijeća, te kandidatima za dužnosnike budućeg HNV-a.
A svakako nastavljamo i s našim pitanjem tjedna, koje glasi: »Što očekujete od novog saziva HNV-a?« Naime, u ovoj prvoj fazi borba se vodila na terenu, potrebno je bilo za svakog elektora prikupiti po 60 potpisa, a potrebno je bilo i tehnički provesti ovjeru potpisa što je bio prilično zahtjevan, a zasigurno i stresan posao. Sada, kad taj dio posla bude gotov, očekujemo da će nositelji lista relaksiranije i opširnije progovoriti i o programima koje namjeravaju provoditi. Nadamo se zajedničkim snagama i u sinergiji, a ne podmećući jedan drugome nogu. Nadamo se!
J. D.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika