Intervju Intervju

Program za Hrvate i o Hrvatima

 
Prigodom nedavnog boravka u Metkoviću na Maratonu lađa upoznala sam Tatjanu Rau, koordinatoricu programa Glas Hrvatske. Došla je ne bi li predstavila ovu lađarsku utrku i razgovarala s Hrvatima iz Bosne i Hercegovine i Vojvodine, koji su bili sudionici tog maratona. Već sutradan bila je na Pelješcu, gdje ju je čekao razgovor s Hrvatima podrijetlom s Pelješca, koji žive u New Orleansu.  Dalo mi je to ideju da našim čitateljima približimo program Glas Hrvatske HRT-a, koji donosi i informacije o našoj hrvatskoj zajednici, a tko je bolji sugovornik za to nego njegova urednica – Daria Marjanović.
 
 
HR: Urednica ste Međunarodnog programa Hrvatskog radija Glas Hrvatske, koji već 11 godina prati zbivanja unutar hrvatskih zajednica diljem svijeta. Kako je koncipiran program i na koji način ga slušatelji mogu pratiti?
 
Glas Hrvatske je staro dobro ime međunarodnog radijskog kanala Hrvatske radiotelevizije. Pokrenuo ga je sada umirovljeni urednik Domagoj Veršić, koji je izravno »kriv« i za moj dolazak iz televizijskih voda, jer smo dijelili viziju multimedijskog projekta koji bi bio veza između svih Hrvata u svijetu, te izlog Hrvatske u najboljem smislu riječi – od promidžbe prirodnih ljepota, tradicija i kulturne baštine, do punokrvnog novinarskog izvještavanja, pa i zdrave kritike društva kad treba. U posljednjih godinu dana to se polako ostvaruje. Udružili su se Glas i Slika Hrvatske – televizijski program za Novi Zeland, Australiju i Južnu Ameriku, a krenuli smo i s web portalom glashrvatske.hrt.hr. Od početka 2014. djelujemo isključivo na satelitskoj i internetskoj platformi, što je za stare slušatelje navikle na radio-prijamnike u početku svakako bio blagi šok, ali za njihove unuke koji žive s računalima možda dragocjeno otkriće. Na srednjem valu Prvog programa Hrvatskog radija ostali smo još četvrtkom navečer sa središnjom emisijom Hrvatima izvan domovine. Sve u svemu, proizvodimo uvijek petnaestak emisija na hrvatskom jeziku, te dnevne vijesti na engleskom, njemačkom i španjolskom jeziku. Uz to preuzimamo vijesti na mađarskom i talijanskom. Zahvaljujući dragocjenom suradniku Brani Vrbaniću iz Žepča, dajemo i redovite vijesti iz Bosne i Hercegovine. Sviramo isključivo hrvatsku glazbu.   
 
Zlata Vasiljević
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika