Kultura Kultura

Upoznavanje sa zaboravljenom kulturnom baštinom

Dvanaesti svezak Leksikona podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca predstavljen je prošloga petka, 5. rujna, u Subotici, u Velikoj vijećnici Gradske kuće. Svezak obuhvaća dio slova K (K-Knj), a u njemu su 53 autora obradila ukupno 186 natuknica – od šokačke igre kabatulja, pa do preglednoga članka književnost.
Glavni urednik Leksikona dr. sc. Slaven Bačić ovom je prilikom ukazao kako je ovaj svezak drugi po opsežnosti odmah iza devetoga sveska, te da je, kao i prijašnji, heterogen po sadržaju jer su u njemu obrađeni različiti pojmovi. S druge strane, ovaj je svezak osobit po tome što ima dvadesetak izvedenica od riječi katolicizam i još desetak s time povezanih pojmova, poput katedrala, Kaločko–bačka nadbiskupija, karmelićani. Bačić je istaknuo i to da se od ovoga sveska objavljuju dopune, odnosno natuknice koje su, iz nekog razloga, izostavljene iz ranijih svezaka.
 
Kolektivna memorija
 
Povjesničar i viši znanstveni suradnik Hrvatskog instituta za povijest – Podružnice za povijest Slavonije, Srijema i Baranje u Slavonskom Brodu, dr. sc. Robert Skenderović je u svojem izlaganju izrazio vjerovanje da Leksikon u velikoj mjeri odgovara svrsi stvaranja kolektivne memorije podunavskih Hrvata. 
»U temelju svake zajednice leži kolektivna memorija. Bez te memorije mi nismo zajednica. To što je naša povijest, povijest podunavskih Hrvata još uvijek neistražena, pokazuje da su veze unutar naše zajednice bile doista slabe, a ta slabost je razarala zajednicu i pomagala našem otuđenju od vlastitih korijena«, kazao je Skenderović dodavši kako nam kolektivna memorija kao zajednici daje i određenu povijesnu zrelost, te razvija samopoštovanje. 
 
D.B.P.
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika