Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Uključeno oko tisuću đaka

Prema podacima Pokrajinskog tajništva za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice 21 prvak pohađat će ove školske godine nastavu na hrvatskom jeziku, dok je u srednje škole upisano 32 učenika koji će nastavu pratiti na hrvatskom jeziku. 
Uz novoupisane učenike u hrvatskim odjelima u Subotici i okolici je oko 450 učenika, a oko 500 đaka u Srijemu, Podunavlju i okolici Sombora prati izborni predmet s elementima nacionalne kulture. No, u resornom tajništvu još nemaju podatke o broju učenika koji su zainteresirani za izborni predmet hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture, jer se u većini škola učenici izjašnjavaju tijekom rujna. Mi smo istraživali kakva je situacija u Srijemu, Somboru i Podunavlju.
 
 
SRIJEM: VOLJA I ŽELJA POSTOJI
 
U svim osnovnim školama u Srijemskoj Mitrovici učenici od 2009. godine mogu pratiti fakultativno predmet hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture. Kako  u razgovoru ističe nastavnik predmeta hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture u Srijemskoj Mitrovici Dario Španović, ove školske godine je do 1. rujna za nastavu prijavljeno  94 djeteta, no nakon formiranja konačnog rasporeda znat će se i konačan broj djece koja će pohađati nastavu. »Problem se javlja što se nastava svakog dana odvija u jednoj školi i događa se da dijete koje se prijavilo za pohađanje nastave, taj dan kada se nastava odvija u njegovoj školi, ima u cijelosti ispunjen raspored školskih sati. Ono što najbolje svedoči o želji za pohađanjem ovog predmeta jeste da su djeca koja su završila osnovnu školu, izrazila želju za pohađanjem ovog predmeta i u srednjoj školi. Kako predmet hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture nije uveden u srednju školu, nastava za srednjoškolce započeta u listopadu 2011. godine održava se u Hrvatskom domu ili župnom domu za mladež. Ove godine 42 učenika srednjoškolskog uzrasta, na ovaj način će slušati predmet hrvatski jezik s elementima nacionalne kulture.
 
S.D, Z.P., I.A. , Z.V.
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika