Kolumne Kolumne

Važno je!

Za manje od 30 dana hrvatska zajednica, gledano u cjelini, treba sakupiti najmanje 3600 potpisa, odnosno po 60 potpisa za najmanje 60 elektora koji će na elektorskoj skupštini birati novi sastav Hrvatskog nacionalnog vijeća. Ovaj posao nije mali, premda je političku volju da bira i da bude biran iskazalo četiri puta više Hrvata – preko 16.000 njih koji su se upisali u Poseban birački popis. Ipak, kako kaže Darko Sarić Lukendić, koordinator izbornog stožera Hrvatske liste dr. Slaven Bačić, kratak je rok, postoje i određene nejasnoće u samoj proceduri, te je veliki izazov za sve zainteresirane obaviti taj veliki posao. Ipak, nada se da će taj posao završiti s uspjehom kako se ne bi dogodilo da se ne sakupi dovoljan broj elektora za elektorsku skupštinu. Za Andriju Anišića, jednog od inicijatora Zajedničke liste hrvatskih udruga, problem predstavljaju i određene tehničke stvari po kojima je, smatra, druga lista u prednosti. Ova lista naglasak stavlja i na novoupisane u Poseban birački popis što dodatno usložnjava ne tako jednostavnu proceduru. Jer ljude treba pokrenuti i potaknuti da i sami nešto urade a, prema našem iskustvu, u hrvatskoj zajednici to i nije baš lak zadatak.
Na stranu sada tko će kojoj listi dati povjerenje, odnosno potpis, za hrvatsku je zajednicu od iznimne važnosti da se dovoljan broj elektora pojavi na elektorskoj skupštini, jer se u protivnom može dogoditi da se Hrvatsko nacionalno vijeće niti ne osnuje. Naime, prema Zakonu o nacionalnim vijećima (savjetima) nacionalnih manjina ukoliko se najmanje 60 elektora ne pojavi na elektorskoj skupštini, a i to je teorijski moguće, nacionalno vijeće se neće formirati (brisat će se) – što bi za bilo koju zajednicu, pa tako i hrvatsku, predstavljalo ne samo sramotu, već i veliku nepoznanicu kako bi funkcionirale institucije kojima je HNV osnivač i kako bi se ostvarivala manjinska kulturna autonomija u četiri oblasti za koje su vijeća nadležna. 
Zato se, dragi sunarodnjaci, uključite u izborni proces - budite elektori ili dajte svoj potpis za one za koje smatrate da će najbolje zastupati prava pripadnika hrvatskog naroda u Srbiji. Da parafraziramo jednu staru poslovicu. Ako ne sada – kada? Ako ne Vi – onda tko? Jer radi se o manjinskoj hrvatskoj zajednici koja treba iskazati svoju političku volju. 
A to nitko neće i ne smije uraditi umjesto Vas!
J. D. 
 

 

  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika