Kolumne Kolumne

Izbori

I pokraj najbolje volje da u ovom broju tjednika informiramo javnost o službenim podacima u pogledu upisanih Hrvata u poseban birački popis (PBP), a o čemu ovisi i način izbora za nacionalna vijeća nacionalnih manjina, to nismo uspjeli. Naime, produljen je upis u poseban birački popis za sve nacionalne manjine, a samim time odloženo je i raspisivanje izbora za nacionalna vijeća nacionalnih manjina za sljedeći tjedan. Drugim riječima, službene podatke o tome koliko se Hrvata u Srbiji upisalo u poseban birački popis saznat ćemo nakon što se napravi presjek podataka u subotu u ponoć, do kada se u birački popis još mogu upisati oni koji to žele. Do tada možemo operirati samo s neslužbenim podacima, a to je da je od 57.900 Hrvata, koliko ih živi u Srbiji prema popisu, do konca šestog mjeseca bilo upisanih tek oko 16.000 ili 27,6 posto, da je najveći postotak upisanih u Subotici, zatim Somboru, dok je u većim gradovima, Novom Sadu i Beogradu gdje također živi po nekoliko tisuća Hrvata, upisano tek njih stotinjak, a recimo u Zrenjaninu je od 527 Hrvata upisano manje od 20 u poseban birački popis. Premalo kako god gledamo – da li s aspekta mogućnosti za održanje neposrednih izbora, ili s aspekta (ne)zainteresiranosti za sudjelovanje u aktivnostima manjinske samouprave, ili s aspekta straha od javnog izjašnjavanja Hrvatom u Srbiji.
U svakom slučaju, male su šanse da će i ovaj produljeni rok »pomoći« da se upiše još nekoliko tisuća Hrvata na PBP i da se dostigne brojka od oko 23.000, koliko je potrebno da se održe neposredni izbori. To znači da će se izbori, koji će biti raspisani u ponedjeljak, 25. kolovoza, a održani u listopadu, za Hrvatsko nacionalno vijeće najvjerojatnije održati putem elektorske skupštine. 
To znaju i oni koji su zainteresirani i koji mogu sudjelovati na izborima – a prema zakonu izborne liste mogu predlagati grupe birača upisanih u poseban birački popis, udruge čiji se ciljevi ostvaruju u oblasti zaštite prava nacionalne manjine i registrirane političke stranke nacionalne manjine, pa su u skladu s time već započete i aktivnosti na terenu – realnom i virtualnom. Hrvatska riječ će pratiti izborne aktivnosti i izvještavati o svim fazama izbora nacionalnih vijeća, o izbornoj kampanji, podnositeljima izbornih lista i kandidatima s izbornih lista kao i o drugim događajima značajnim za izbore. To nam je dužnost a vjerujemo da će biti i »materijala« za pisanje. Nadamo se i da će liste i kandidati ponuditi konkretne programe za rad Vijeća u sljedećem mandatnom razdoblju i da će se »natjecanje« odvijati u toj sferi, a ne u nekim drugim, manje bitnim za same izbore i nacionalna vijeća, sferama. No, sigurni smo da ni negativne kampanje neće nedostajati, jer takvi su nam »običaji« na svim izborima, pa zašto ne bi bilo i sada. Naša je obveza prenositi aktivnosti, stavove i programe svih kandidata i to ćemo i činiti – ali sve u granicama razuma i prije svega zakona. 
J. D.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika