Kolumne Kolumne

Mobilno bankarstvo i Orwell

Prošloga vikenda održana je centralna manifestacija Dužijance u Subotici, kojom ovdašnji Hrvati obilježavaju završetak žetvenih radova, učenicima će se ubrzo oglasiti školska zvona u novoj školskoj godini, a novi zakoni o radu stupili su na snagu, kako u Srbiji, tako i u Hrvatskoj. Indikativno je i da je prije usvajanja novog Zakona o radu u Srbiji, Savez samostalnih sindikata Hrvatske uputio pismo potpore Savezu samostalnih sindikata Srbije u, kako je navedeno, borbi protiv donošenja antiradničkog Zakona o radu i Zakona o PIO, no, zakoni su prema očekivanjima usvojeni u parlamentima.
Nastala je pauza u raspravama o radničkim i poslodavačkim pravima i obvezama, kao o navodno važnim karikama u nadvladavanju gospodarske krize, ali izgleda da to neće dugo potrajati. Ekonomisti u Hrvatskoj već najavljuju da bi zbog stanja u gospodarstvu, te pritisaka MMF-a i Svjetske banke, nove izmjene Zakona o radu mogle opet biti na dnevnom redu već za godinu-dvije. Kao i uvijek, vrijeme će pokazati kako će se odvijati procesi i u oblasti srbijanskog gospodarstva, a glede tema vezanih za ekonomiju i možda nečega što je »više od ekonomije« odjeknula je čudna i uznemirujuća, a za neke i smiješna vijest o tome, kako su pojedine banke u Srbiji počele kao uvjet za otvaranje tekućeg računa tražiti od građana da potpišu izjavu kojom dozvoljavaju da se podaci o njihovom računu dostave poreznim tijelima u SAD-u. Povjerenik za informacije od javnog značaja Rodoljub Šabić je zatražio od banaka da se izjasne zašto to zahtijevaju od klijenata i da se izjasne koja je svrha i pravna osnova takve obrade osobnih podataka. Šabić je upozorio da je u svim slučajevima kada se obrada podataka vrši uz pristanak klijenata, neophodno da taj pristanak ne bude uvjetovan, što će reći – iznuđen.
Činjenica je da Srbija i Amerika još nemaju međudržavni sporazum koji bi dozvolio takvo dostavljanje podataka. Narodna banka Srbije je u priopćenju pokušala pojasniti što je na djelu, obrazlažući da su u Srbiji u tijeku aktivnosti u cilju primjene FATCA propisa, a putem budućeg zaključenja bilateralnih međunarodnih sporazuma između Srbije i SAD, a sve u cilju naplate poreznih prihoda SAD od njenih poreznih obveznika, koji posjeduju sredstva na računima koji se vode u Srbiji. Zvuči razumno za porezne obveznike SAD-a, ali tu ne vidim logiku glede građana Srbije koji to nisu. Nekima smiješno, nekima ne, ali možda nije loše da ponovno pročitamo roman Georga Orwella 1984. i podsjetimo se lika-simbola Velikog brata i njegovog djela.
Informacije danas brzo putuju putem računala i mobilnih uređaja. Nedavno je bio »rođendan« prvog personalnog računala, kompanija IBM je 1981. pustila u prodaju prvo takvo računalo, čime je počela i masovna uporaba. Danas ljudi rade s računalima i mobilnim uređajima sve ono što je bilo prije 33 godine nezamislivo, od mobilnog bankarstva, pa do kupovine hrane. Danas je jedno od čestih pitanja - koliko vremena provedeno na internetu označava ovisnost? Jedno je sigurno – gubljenjem kontakta sa stvarnošću tijekom masovne pojave igranja računalnih igara, mnogi u svojim glavama brzo od gubitnika u realnom životu postaju veliki pobjednici i heroji u virtualnom svijetu. No, da nije sve u računalima, pokazat će ovih dana i slikari okupljeni na subotičkim likovnim kolonijama Stipan Šabić i Bunarić. Eto!
 
Z. S.
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika