Tema Tema

Sporazum nepotpisan, nastavljaju se razgovori oko Dužijance

Hrvatsko nacionalno vijeće održalo je svoju 82. sjednicu prošloga četvrtka u Donjem Tavankutu, prvi puta u ovom mjestu. Sjednici je nazočilo 17 od ukupno 29 vijećnika. 
Bez rasprave usvojen je prijedlog HNV-a za raspodjelu sredstava na natječaju Pokrajinskog tajništva za obrazovanje, upravu i nacionalne zajednice za sufinanciranje programa i projekata području kulture, kao i odluka o raspodjeli sredstava s natječaja Hrvatskog nacionalnog vijeća za hrvatske udruge kulture. 
 
Dobivena sredstva
Natječajem spomenutog pokrajinskog tajništva, kako smo već pisali ranije, za hrvatsku zajednicu predviđeno je 3,1 milijun dinara. Prijedlogom HNV-a poduprto je blizu 70 od ukupno 120-ak projekata (manifestacija, tiskanja knjiga, nabave opreme, odnovu starih zanata i vještina...). Najviše njih bi trebalo dobiti potporu u iznosima od 20 do 50 tisuća dinara. Što se tiče većih izdavajanja, najviše sredstava dobio je projekt HNV-a vezan za odlazak reprezentacije Hrvata iz Srbije na »Hrvatske svjetske igre 2014.« (200.000 dinara), a nešto veći iznosi dodijeljeni su Školi tambure HKC-a »Srijem« iz Srijemske Mitrovice (115.000), HKPD-u »Jelačić« iz Petrovaradina za afirmaciju rada tamburaške sekcije (110.000), Hrvatskom akademskom društvu za »Leksikon podunavskih Hrvata – Bunjevaca i Šokaca« (100.000), HGU Festival bunjevački pisama iz Subotice za ovogodišnji »Festival bunjevački pisama« (100.000), te Festivalu hrvatskih duhovnih pjesama »Hosanafest« (135.000). Inače, ukupna potraživanja udruga za ove programe bila su skoro šest puta veća, odnosno 17,3 milijuna dinara.
 
D.B.P.
 
Opširnije u tiskanom izdanju
 
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika