Širom Vojvodine Širom Vojvodine

Spremnost ljudi za pomoć u nevolji

Nezapamćene poplave, prouzročene obilnim kišama i izlijevanjem mnogih rijeka u regiji, prouzročile su golemu elementarnu nepogodu koja je, pokraj velike materijalne štete, u svojoj  bujici odnijela i mnogo ljudskih života. Zahvaljujući hrabrim spasiteljima i njihovim herojskim podvizima u zbrinjavanju postradalog stanovništva nekoliko srbijanskih i vojvođanskih gradova i sela, brojnim volonterima koji su danonoćno gradili i branili nasipe od podivljale vodene stihije, sprečena je mnogo veća katastrofa. 
 
A da bi javnost saznala brojne detalje i stekla pravu sliku o svim događanjima s terena, pobrinuli su se također odvažni i hrabri pripadnici sedme sile. Novinar HRT-a Igor Rotim, skupa sa snimateljem Emilom Gieslerom proveo je nekoliko dana u središtu događanja, a na našu molbu odazvao se i za čitatelje Hrvatske riječi prenio dio svojih dojmova s ovog zbilja dinamičnog reporterskog zadatka
 
 
 
KAKO JE KOD VAS?
 
»'I da hoće voda da izbije, ne može kol'ko tu ima ljudi!' Kazao nam je ovo vozač traktora  na plus tridesetak, usred šabačkog kukuruzišta uz savski nasip. Uz još na desetine traktora, redom različitih veličina, godišta i stanja, od John Deera do starih, rasklimanih IMT-a, koji voze beskrajne vreće pijeska i svježu ekipu dragovoljaca na kilometar udaljen nasip«, započeo je priču Igor, nastavljajući:
»Spužva s HRT-ovim kockicama na mikrofonu i kameri djeluje kao i na svim drugim nasipima i gradovima tih dana. Tridesetak sekundi tišine, dok se od čovjeka do čovjeka ne pronese glas da je, čini se potpuno neočekivano, eto baš i do njih došla Hrvatska televizija. Na većinu mjesta po prvi put«.
 
Dražen Prćić
 
Opširnije u tiskanom izdanju
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika