Aktualno Aktualno

Ušteda, šibicarenje, ili politika

Mi smo dovedeni u situaciju da u našem godišnjem planu povećani prihod nemamo, ali imamo neplanirani veći rashod. Do toga nas je dovela subotička lokalna samouprava i gradonačelnik Jeno Maglai, kaže direktor NIU »Hrvatska riječ« Ivan Karan  
 
 
 
»Jedna od preporuka Međuvladinog mješovitog odbora Republike Srbije i Republike Hrvatske za provedbu sporazuma o zaštiti manjina upućena od strane Republike Hrvatske, a glede onoga što nije urađeno od strane Republike Srbije, odnosi se na primjedbu i kada je u pitanju NIU 'Hrvatska riječ', a riječ je o tome da se u toj preporuci kaže kako Republika Srbija treba osigurati našoj ustanovi adekvatan prostor za rad, a postoji i primjedba koja sugerira da se dotacije za rad ove novinsko-izdavačke ustanove izjednače s dotacijama drugih nacionalnih manjina slične brojnosti glede njihovog rada u području informiranja. Te se preporuke ponavljaju već godinama, ali je malo urađeno kako se to više ne bi ponavljalo«, kaže direktor NIU »Hrvatska riječ« Ivan Karan,  u situaciji kada su se javili problemi korištenja prostorija u kojima su radili novinari ovoga tjednika, ali i problemi financiranja od strane Grada Subotice.
 
 
Dotacije i znanstvena fantastika
 
»Po rješavanju pitanja izjednačavanja dotacija, pokrajinski tajnik za kulturu i informiranje Slaviša Grujić popravlja situaciju i prošle smo godine dobili povećanje od 10 posto. Međutim, s obzirom na situaciju oko proračuna APV, za ovu godinu nismo dobili povećanje, mada je bilo najavljeno da će povećanje iznosti 10 posto za ovu i sljedeću godinu. Siguran sam da će tajnik Grujić uraditi sve što je u njegovoj nadležnosti kako bi došlo do izjednačavanja. Vjerojatno će biti rebalans pokrajinskog proračuna i očekujem da dobijemo dio od tog obećanog novca«, kaže Ivan Karan i navodi kako je u ovoj situaciji, a glede dotacija za oblast informiranja, hrvatska zajednica dovedena u situaciju da traži izjednačavanje s Rusinima, Rumunjima i Ukrajincima, a izjednačavanje sa Slovacima je više u domeni znanstvene fantastike.
»Pokrajinski tajnik Grujić ima razumijevanja za ove potrebe naše zajednice, a ne zaboravimo kako je iz pokrajinskih sredstava pomognut i Zavod za kulturu vojovđanskih Hrvata s oko 2,5 milijuna dinara za renoviranje zgrade koja je kupljena za njihovo sjedište. Siguran sam da će se i dalje nastojati na izjednačavanju o kojemu pričamo.«
 
 
 
SVM uskraćuje prava ustanovi »Hrvatska riječ«
 
No, to nisu jedini problemi glede funkcioniranja NIU »Hrvatska riječ«. Ivan Karan navodi još niz aktualnih problema, koji su nedavno nastali.
»Mi smo u situaciji da u našem godišnjem planu povećani prihod nemamo, ali imamo neplanirani veći rashod. Do toga nas je dovela subotička lokalna samouprava i gradonačelnik Jeno Maglai. Moram naglasiti kako je Grad Subotica kao prvi izdvajao sredstva za kulturne i informativne potrebe svih ovdašnjih manina, a lokalna samouprava je osigurala i prostorije za rad naše ustanove. To je urađeno u razdoblju 2003.-2005., kada je također na vlasti u Subotici bio Savez vojvođanskih Mađara i kada je gradonačelnik bio Geza Kucsera. Demokratska stranka, koja je kasnije imala većinu u lokalnom parlamentu, također je nastavila tu praksu. Ali! Ove godine je promjenom političke vlasti u lokalnoj samoupravi došlo i do promjena prema našoj ustanovi. Hoću reći konkretno da je ondašnji SVM, kao vladajuća stranka u Subotici, osiguravao naša određena prava, a sada nam taj isti SVM uskraćuje ta prava. Govorim o prostorijama za rad redakcije.
Zatim, prošle smo godine dobili 500.000 za rubriku 'Subotička kronika' u kojoj se piše o radu lokalne samouprave, a ove godine je to srezano na 300.000 dinara, čime smo izjednačeni s UG 'Bunjevački omladinski centar' za rad dječje novinske agencije! Prošle smo godine na natječaju za tiskanje knjiga od lokalne samouprave dobili 330.000 dinara, a ove godine, po informacijama koje imam, ta će suma iznositi 140.000 dinara! Tu je još i dio sredstava za plaću urednika naklade naše utanove u iznosu od 265.000 dinara, a taj dio je za sada ukinut! Ako zbrojimo dotacije od lokalne smouprave, prošle smo godine imali 1.100.000 dinara, a ove godine ćemo dobiti 440.000 dinara.
Pri tome smo dobili 'čestitku' da trebamo plaćati i redakcijski prostor. A to će iznositi oko 80.000 dinara mjesečno. Mi nemamo novca za to iz planiranih sredstava. Vratit ćemo dvije prostorije Gradu, a novinari će se stisnuti. Reagirao sam i zatražio sastanak s čalnovima Gradskog vijeća Subotice, upoznao sam ih s ovim problemima, a na sastanku je bio prisutan i predsjednik Izvršnog odbora HNV-a Darko Sarić Lukendić. Ne ulazim u političke konotacije ovakvog nečega, ali će nama kao ustanovi donijeti problema u funkcioniranju. A pitam se što bi tek bilo da Hrvati nisu dio vladajuće koalicije u lokalnom parlamentu?«
 
Zvonko Sarić
  • Ministarstvo regionalnog razova i fonfova EU Repub
  • Jooble
  • Hrvatsko Nacionalno Vijeće
  • Zavod za kulturu vojvođanskih Hrvata
  • RS APV Pokrainska Vlada
  • DUZHIRH
  • Hrvatska Matica Iseljenika